Hlavní navigace

Kancelářští pracovníci ztratí díky pomalým technologiím více času, než kolik stráví na dovolené

12. 9. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Ljupco Smokovski - Fotolia.com
Aktuální výzkum ukazuje, že průměrný český kancelářský pracovník ztratí díky pomalým nebo neefektivním technologiím každý rok minimálně 17 dnů, což je více času, než kolik mnozí stráví na placené dovolené.

Podle analýzy společnosti Sharp největší ztrátu času přináší vyhledávání souborů na serveru – 20 minut denně – díky nevýkonným nástrojům vyhledávání. Mezi další žrouty času patří použití tiskárny: čtyři minuty denně stráví pracovník čekáním na její zahřátí; a téměř devět minut čekáním na vytištění dokumentů.

Průzkum mezi 503 kancelářskými pracovníky v České republice zjistil, že dohromady tak zaměstnanec ztratí téměř 35 minut denně, což je ekvivalent 132 hodin nebo čtyř týdnů doby nečinnosti ročně. Všechny tyto nečinnosti pro společnosti představují v průměru náklady na 17 dnů práce pracovníka ročně, více než kolik trvá třítýdenní dovolená.

příloha_ovladnete_sva_data

Téměř 56 % respondentů uvedlo, že jejich pracoviště je co do technologie zastaralé. Pokud by jejich kancelář měla lepší technologii, téměř polovina pracovníků (48 %) řekla, že by byli produktivnější a téměř jedna osmina (12%) řekla, že by si přestali hledat jinou práci, a to společnostem ukazuje velkou příležitost, jak zlepšit výstup a jak si udržet zaměstnance.

"Technologie má naše životy zjednodušovat a pomáhat nám pracovat rychleji, nicméně v reálném světě zastaralá technologie, a technologie, která se špatně používá, často lidi zpomaluje, nutí je plýtvat časem," říká Tomáš Hudec, generální ředitel Sharp Business Systems v České republice. "Tato doba nečinnosti může znamenat ztrátu příležitostí, ztrátu zisků a dokonce ztrátu zaměstnanců. Společnosti si musí uvědomit význam propojených technologií, které se přizpůsobují potřebám jejich zaměstnanců a umožňují jim získat z jejich týmu to nejlepší, a současně vytváří motivovanější, produktivnější pracoviště," dodává Hudec.

Byl pro vás článek přínosný?