Hlavní navigace

Koronavirová krize podnítí práci na dálku

7. 4. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © tiero - Fotolia.com
Téměř tři čtvrtiny podniků plánují ponechat minimálně 5 % zaměstnanců, kteří dříve docházeli do práce, trvale v režimu práce na dálku i po odeznění současných karanténních opatření. Čtvrtina respondentů dokonce hodlá v tomto režimu natrvalo ponechat přinejmenším 20 % zaměstnanců.

Průzkum Gartneru uskutečněný mezi 317 CFO a lídry odpovědnými za finance k 30. březnu 2020 ukázal, že přinejmenším 5 % zaměstnanců, kteří dříve docházeli do práce, zůstane natrvalo v režimu na dálku i po odeznění opatření souvisejících s COVID-19.

„Tato data naznačují možný trvalý dopad současných opatření na způsob, kterým podniky řídí svůj byznys,“ vysvětluje Alexader Bant, viceprezident výzkumu v Gartner Finance Practice. „CFO jsou již pod tlakem ve věci řízení a snižování nákladů, a vidí proto příležitost dosáhnout úspor díky práci na dálku. Plná čtvrtina respondentů dokonce uvádí, že v tomto režimu natrvalo ponechá přinejmenším 20 % zaměstnanců.“

V předchozím průzkumu uvedlo 81 % CFO, že plánují rozšířit objem práce pro kontraktory – práce na dálku je další příležitostí, jak uspořit, aniž je nutné dělat zásadní škrty, a ohrozit tak provoz. CFO již v minulosti v diskusích s Gartnerem uváděli, že činí kroky pro podporu flexibilnějších pracovních rozvrhů a vybavují zaměstnance technikou pro práci z domova.

příloha_ovladnete_sva_data

„Většina CFO chápe, že se technologie i společnost posunuly vpřed a učinili práci na dálku životaschopnou pro širší škálu pracovních pozic než v minulosti,“ říká Alexander Bant. „Pokud jde o finanční oddělení samotná, 90% CFO již dříve uvedlo, že očekávají jen minimální narušení jejich provozu a procesů, přičemž prakticky všechny aktivity bude možné vést na dálku.“

S tím, jak se organizace postupně vyrovnávají s pokračujícími výpadky a narušením provozu kvůli karanténním opatřením, bude trvalá práce na dálku jedním z doplňkových úsporných opatření kromě těch, která CFO již udělali nebo plánují udělat. V nejnovějším průzkumu Gartneru uvedlo 20 % CFO, že odložilo investice do lokální IT infrastruktury, přičemž dalších 12 % to má v plánu. Dalších 13 % uvedlo, že již učinilo úspory v oblasti nákladů na prostory – dalších 9 % to plánuje v nejbližších měsících.

Byl pro vás článek přínosný?