Hlavní navigace

Málo peněz ve firmě? Řešení se bude chtít i od vás!

7. 11. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: © A1Stock - Fotolia.com
Ředitelé informatiky (CIO) mají novou roli: odpovědnost za obchodní růst a inovace, říká nová studie IDC.

Ředitelé IT (CIO, chief information officer) a jejich oddělení již nejsou vnímaní jen jako podpůrná složka podniku. Naopak, očekává se od nich, že za pomoci nejnovějších technologií dokáží generovat nové příjmy. Takový je závěr studie, která byla v regionu střední a východní Evropy provedena nezávislou analytickou a konzultační firmou IDC na objednávku společností Oracle a Intel.

Změny v IT jako důsledek úspor

Po posledním zpomalení světové ekonomiky se řada podniků rozhodla pro přísnější kontrolu nákladů a ukončila projekty, které nepřinášely přímý zisk. Výsledky nové studie ukazují, že společnosti z regionu střední a východní Evropy kladou současně s tímto trendem velký důraz na optimalizaci IT. V kombinaci se zrychlujícím se tempem technologického vývoje to mění i základní roli ředitelů IT (CIO) a jejich oddělení – nejsou již vnímáni jako podpůrná část firmy, ale očekává se od nich, že budou stát v jádru inovací a obchodního růstu.

Průzkum ukázal, jakými prostředky se ředitelé IT snaží optimalizovat infrastrukturu podnikového IT a současně podporovat širší obchodní potřeby organizace. Výsledky studie říkají, že IT oddělení mají ale stále napjaté rozpočty. Očekává se od nich vylepšování a aktualizace technologické infrastruktury, ale současně i komplexnější přístup, který povede k transformaci IT v rámci celého podniku – tak, aby technologie dokázaly držet krok s neustále se měnícími potřebami podnikání.

Snížit náklady nebo vylepšit služby? Od CIO se chce obojí!

Průzkum ukázal, že pro tento rok se v regionu střední a východní Evropy od ředitelů IT očekává především optimalizace procesů, snížení nákladů a vylepšení kvality poskytovaných služeb. Pomoci by přitom měla adopce nejnovějších technologií, jako je cloud computing, mobilita, zpracování velkých objemů dat (big data) a moderní databázové platformy.

„Ředitelé IT jsou pod tlakem, aby podniková infrastruktura umožnila přijetí chytrých a propojených zařízení,“ uvedl Mark Yates, ředitel výzkumu společnosti IDC. „Starší IT infrastruktura nemusí být navržena tak, aby se dokázala vyrovnat s objemem a různorodostí dat, které jsou nyní potřeba pro úspěšné podnikání. Podnikové IT je třeba přizpůsobit a cloud může v této transformaci sehrát klíčovou roli. Systémy založené na cloudu umožňují lepší analytické aplikace, rychlejší vývoj produktů i nasazování nových technologií.“

Další závěry průzkumu

  • Ředitelé IT by měli být proaktivnější a iniciativněji vyvíjet nové služby pro koncové uživatele.
  • Oddělení IT mají za úkol vypořádat se s trendem sociálních médií a chytrých, propojených zařízení. Infrastruktura podnikového IT se musí vyrovnat s množstvím dat a novými způsoby práce s nimi.
  • 38 % velkých firem v regionu střední a východní Evropy investuje do aplikací business intelligence a business analytics, aby našly nové obchodní příležitosti a vylepšily své podnikové procesy.
  • Podle 30 % CIO zúčastněných v průzkumu je velkou prioritou investice do mobilních technologií.
  • Cloudové technologie jsou vnímány jako klíčové pro udržení konkurenceschopnosti. Očekává se od nich, že zajistí rychlý vývoj a nasazování aplikací. Podniky již často příslušné technologie provozují: 32 % firem z průzkumu používá soukromý (privátní) nebo hybridní cloud, 16 % infrastrukturu nebo aplikace veřejných cloudů.
  • Průzkum společnosti IDC ukázal, že cloud umožňuje rychlejší spuštění i konfiguraci podnikových aplikací. Platí to i pro kritické podnikové aplikace, jako jsou finanční systémy, HCM (řízení lidských zdrojů), SCM (řízení dodavatelských řetězců), CRM (řízení vztahů se zákazníky), systémy pro správu dokumentů a infrastrukturní projekty typu databází nebo úložných systémů.

Průzkum byl proveden prostřednictvím 200 interview
ve 180 velkých podnicích střední a východní Evropy.
Dotazováni byli ředitelé IT (CIO) a výkonní ředitelé (CEO).

→ Kompletní text studie

Čtěte také:
→ Fenomén Application Economy na postupu
Jak potvrzují čísla celosvětového průzkumu společnosti CA Technologies, Firmy, které ke svým obchodním aktivitám využívají speciální aplikace, dosahují výrazně lepších výsledků než ty, které to nedělají.
→ Česká digitální ekonomika zatím míří na slepou kolej
Ačkoli má Česko dlouholetou průmyslovou tradici, zavedená odvětví se dnes destabilizují kvůli rychlým technologickým změnám. Česká digitální ekonomika přitom může do roku 2020 zaměstnat až 5% výdělečně aktivní populace.

příloha_ovladnete_sva_data

Zaujal vás tento článek?
Zaregistrujte se k odběru našeho e-mailového newsletteru. Každý týden tak pohodlně získáte přehled o důležitých událostech v IT branži.

G+

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku