Hlavní navigace

Nedostatek vývojářů a vysoká fluktuace ohrožují řadu projektů

6. 5. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: © vichie81 - Fotolia.com
I když zahraniční firmy s oblibou otvírají svá vývojová centra v České republice, v poslední době naráží na nedostatek expertů. Počet absolventů českých technický škol totiž stále klesá a situaci navíc komplikuje rostoucí fluktuace, která se v oblasti IT pohybuje na úrovni 15-20 %. Podle společnosti Acamar aktuálně v R&D chybí 4000 programátorů, celá řada projektů je proto v ohrožení. Pomoci by mohli experti ze zahraničí.

Poptávka po IT specialistech je výrazná jak v samotných IT firmách, tak i napříč celou ekonomikou. Specifickou oblast pak tvoří právě R&D (výzkum a vývoj), kde dle posledního průzkumu asociace ABSL působí v ČR již 14.000 lidí. Zaměření pracovníků R&D center se často od klasických IT expertů liší, jde více do hloubky a kombinuje programátorské dovednosti s dalšími disciplínami. Největší hlad je a v nejbližší budoucnosti bude po specialistech na Internet věcí (IoT), umělou inteligenci (AI) a „Smart“ technologie. Poptávka roste i po lidech se znalostmi hardwaru a embedded programování.

Počet absolventů bude dále klesat

Experti kombinující počítačové vědy s elektroinženýrstvím jsou aktuálně skutečným nedostatkovým zbožím. Technické školy produkují stále menší počet těchto absolventů. V loňském roce například absolvovalo české vysoké školy jen 68 tisíc studentů, což je nejméně od roku 2008. Přitom jen každý dvacátý absolvent je specialista na informační technologie, z nichž pouze dílčí část má předpoklady a zájem o kariéru v R&D.

S ohledem na demografické faktory, především počty žáků a studentů SŠ, nelze očekávat, že náš pracovní trh v informačních technologiích zachrání v brzké době armáda čerstvých IT absolventů, protože jich je a bude méně než před pár lety. Na středních školách bylo v loňském školním roce přes 421 tisíc studentů, nejméně za posledních 14 let.

„Zahraniční společnosti, které vstoupily na český trh, se začínají obávat o svá rozhodnutí, zda je český trh ten pravý, zda zde pro splnění svých vývojových projektů najdou dostatek kvalifikované pracovní síly. Česká republika má bezesporu skvělou lokalitu, infrastrukturu i poměr cena-výkon, problém je ale v tom, že pracovnímu trhu chybí palivo. Tím jsou v případě R&D center vysoce kvalifikovaní IT experti kombinující matematické vzdělání s analytickými schopnostmi, kteří se v rámci výzkumu a vývoje v odvětvích, jako je například strojírenství, automobilový průmysl či elektrotechnika, často věnují projektům spojeným s fenoménem Průmysl 4.0, robotikou, senzory či Smart technologiemi,“ vysvětluje Illya Pavlov, ředitel společnosti Acamar, a dodává: „Obávám se, že pokud stav trhu bude i nadále takto neutěšený, tak investice začnou proudit směrem na východ od nás, například do Polska či Rumunska. Tím nechci říct, že tam je situace lepší, určitě není, ale firmy hledají řešení.“

Fluktuace je riziko

Obtížnou situaci na pracovním trhu v oboru informačních technologií ještě více prohlubuje fluktuace pracovních sil. „Průměrná fluktuace se pohybuje kolem 15 %, v některých technologických firmách je však často přes 20 %. Pokud IT firma roste třeba jen o skromných 10 % ročně, tak to při týmu o velikosti 100 lidí znamená nabrat 30 expertů ročně, tedy skoro 3 měsíčně,“ říká Illya Pavlov. Když už je firma schopná tyto lidi najít, musí počítat s tím, že nějakou dobu potrvá, než se zapracují a budou odvádět odpovídající výkon. Zároveň jen málo firem skutečně zná, jaké náklady s tím má spojené. Výše nákladu na nábor pracovníka (CPH, Cost Per Hire) je jedním z faktorů, na který se často při zvažování investic do vývoje zapomíná.

Pomoci mohou cizinci, zejména inženýři z Ruska

„Variant, jak čelit nedostatku lidí, je více. R&D centra si mohou na dílčí úseky vývoje najít subdodavatele nebo dané oblasti řešit formou outsourcingu. Pokud však chtějí uchovat vývoj pod vlastní střechou, musí se poohlédnout po expertech ze zahraničí. Západní Evropa ovšem v tomto ohledu moc nepomůže, zde jsou odborníci tohoto typu snad ještě více nedostatkoví než u nás. I proto se naše firma zaměřila na Rusko,“ říká Illya Pavlov s tím, že ruské technické školy dlouhodobě platí za špičkové vzdělávací instituce, které produkují vysoce kvalifikované odborníky.

příloha_ovladnete_sva_data

Další alternativou, která se začíná na českém trhu prosazovat, je služba specializovaných firem, které dokáží postavit kvalitní a kompletní vývojový tým na zakázku. „Dodavatel musí velmi dobře chápat potřeby a krátkodobé i dlouhodobé cíle vývojového centra, jen tak dokáže postavit tým s potřebnými kompetencemi,“ vysvětluje Illya Pavlov s tím, že sestavený tým pak pracuje na projektu u zadavatele stejně jako jeho kmenoví zaměstnanci. Rozšířený mýtus, který říká, že většina pracovníků musí být interními zaměstnanci, přitom dávno neplatí. Naopak, v případě zajištění týmu expertní firmou se R&D centrum může spolehnout na to, že mu vývojový tým bude fungovat a nemusí se obávat nečekaného odchodu pracovníků. Dodavatel mu totiž ručí za funkční tým smlouvou. Po ukončení vývojového projektu, jehož délka se typicky počítá na stovky dnů, může tým pokračovat u zadavatele na dalších úkolech, nebo je postupně převeden k jinému zákazníkovi.

Zdroj: Acamar

Byl pro vás článek přínosný?