Hlavní navigace

Používáte ještě Windows XP? 3 důvody, proč byste měli ihned upgradovat (2.)

20. 12. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: © Ljupco Smokovski - Fotolia.com
Opravdu byste se měli zbavit Windows XP. Byl to skvělý systeém a mnoho uživatelů jej má stále rádo. Ale přece jen už je více než deset let starý.

Předchozí díl

2. Nové technologie

Používání operačního systému více než dekádu starého může být nepraktické i tehdy, pokud byste s ním rádi používali některou z nových periferií či zařízení. Nové technologie jsou totiž obecně vyvíjeny pro nejnovější OS, a proto velice pravděpodobně nebudou ve Windows XP podporovány.

Dobrým příkladem je USB 3.0. V technickém slova smyslu bude většina USB 3.0 zařízení na Windows XP stále fungovat, protože je zpětně kompatibilní. To však také znamená, že tato zařízení degradují na USB 2.0 a jejich rychlost přenosu se sníží na asi desetinu potenciální rychlosti USB 3.0. Je třeba také vzít na vědomí, že i standard USB 3.0 zastarává a jednou bude nahrazen ještě rychlejšími technologiemi, jejichž výhod už Windows XP pravděpodobně nevyužijí vůbec.

Ať už byste si rádi pořídili bezdrátovou tiskárnu, Bluetooth klávesnici či 4K monitor, bude problematické (jestli ne nemožné) najít pro tato zařízení ovladače a podporu pro systém Windows XP.

3. Bezpečnost

Toto téma je obzvláště důležité. Windows XP jsou ve své podstatě rizikovější již dnes, a až jim Microsoft v dubnu 2014 odstřihne podporu, budou víceméně bezbranné.

Nedávno Microsoft vydal bezpečnostní doporučení, v němž uživatele varoval před zero-day zranitelností ve Windows XP. Tato chyba byla údajně aktivně zneužita, nemá však vliv na novější verze Windows.

Bezpečnostní experti jsou přesvědčeni o tom, že kyberzločinci již dnes shromažďují chyby Windows XP, a hladově čekají na vypršení podpory ze strany Microsoftu. Poté už nebudou žádné „záplatové úterky“, ani žádné patche či aktualizace ze strany Microsoftu, které by reagovaly na významné bezpečnostní obavy uživatelů systému Windows XP. Na takové uživatele nejspíše začne hon.

Tim Rains, ředitel divize Trustworthy Computing společnosti Microsoft, varoval uživatele Windows XP kvůli dalšímu potenciálnímu nebezpečí. Útočníci často čekají, až výrobce vydá záplatu, a pak ji rozeberou, aby zjistili, na jakou chybu záplata reaguje, a vytvoří způsob, jak tuto chybu zneužít. Jakmile podpora Microsoftu pro Windows XP skončí, začnou vývojáři malwaru rozebírat záplaty pro Windows 7 a Windows 8 a následně zjišťovat, zda stejné chyby existují i ve Windows XP. A v mnoha případech budou – a nebude k dispozici záplata, která by XP chránila.

Nejnovější zpráva Security Intelligence Report od Microsoftu ukazuje, že když jsou oba systémy vystaveny podobnému objemu potenciálních rizik, je míra infekce malwarem v případě Windows XP SP3 téměř dvojnásobná oproti míře infekce u Windows 7, a o neuvěřitelných 650 procent vyšší než už 64bitových Windows 8. Systémy s Windows XP je pravděpodobnější zneužít v porovnání se systémy s novějšími verzemi OS Windows, a dopady takového zneužití jsou typicky zákeřnější, a zneškodnění hrozby a odstranění malwarového incidentu běžně trvá déle.

Byla to zábava, ale....

příloha_ovladnete_sva_data

Windows XP byl úžasný operační systém. Byla to bezesporu nejlepší verze v historii OS Windows. Windows 7 je však důstojným nástupcem Windows XP a Windows 8.1 je taktéž skvělý systém. Tím, že zůstáváte u Windows XP, také přicházíte o nové funkce a technologie, které by vám mohly pomoci v efektivnější práci a zjednodušily by vám život. A pokud vás ani to nepřesvědčí, pak je třeba vědět, že Windows XP se s koncem podpory výrobce stane noční můrou, pokud jde o bezpečnost, a setrvání u nich bude nepraktické, ne-li nemožné.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?