Hlavní navigace

Průmyslové IP kamery: vševidoucí oči

1. 9. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: © Andrea Danti - Fotolia.com
Úloha průmyslových IP kamer byla zpočátku zejména bezpečnostní – jako náhrada analogových zařízení v uzavřených televizních okruzích. Mohou ale poskytovat daleko více funkcí a služeb.

První IP kamera, tedy digitální, připojená k počítačové síti, byla uvedena na trh v roce 1996. Rychle se rozvíjející technologie díky podstatně lepším vlastnostem a funkcím (vyšší kvalita obrazu, vyspělý software a doplňkové funkce) postupně vytlačuje z trhu klasické analogové kamery. Podle některých odhadů by v roce 2020 měl být trh dohledových systémů kompletně digitální.

Dohled na dálku

V porovnání s analogovými dohledovými systémy vynikají digitální IP kamerové především možností přenášet pořízené video ve vysokém rozlišení na libovolné místo. Dohled se tím přesouvá z pracovišť umístěných přímo nebo poblíž kontrolovaných objektů na jakýkoli počítač či jiné zařízení připojené k internetu. Samotné kamery pak mohou být připojeny k síti prakticky jakýmkoli běžným způsobem (LAN, Wi-Fi, 3G, xDSL atd.). Zároveň je možné kombinovat lokální ukládání záznamu ve vysokém rozlišení na SD kartu vloženou přímo v těle přístroje s přenosem obrazu v nižší kvalitě pro vzdálený dohled.

Oproti IP kamerám měly analogové dlouhou dobu zásadní výhodu v citlivosti na světlo, byly tedy schopny pořizovat záznam (černobílý) i za daleko horších světelných podmínek. IP kamery tento hendikep doháněly použitím infračervených diod, které pomáhaly získat poměrně ostrý (rovněž černobílý) obraz s nízkou úrovní šumu. Situace se výrazně změnila s nástupem technologie Lightfinder, vyvinuté společností Axis v roce 2012. IP kamery s technologií Lightfinder kombinují vysoce citlivý CMOS snímač s pokročilou technologií zpracování obrazu. Výsledkem je barevný obraz i při intenzitě osvětlení na úrovni od 0,05 luxu. Barevný obraz má při úspěšné identifikaci zaznamenaných objektů zásadní význam – ať už jde třeba o barvu automobilů nebo oblečení. A co když je opravdu naprostá tma? Pak lze do sítě IP kamer zakomponovat i plně digitální termokamery, které již dlouho nejsou dostupné pouze pro vojenské použití.

Analýza videa

Oblastí, kde analogové kamery za svými digitálními nástupci nejvýrazněji zaostávají, je pokročilá analýza obrazu. Pomiňme teď běžnou detekci pohybu, se kterou si s příslušným softwarem poradí i webkamera vašeho notebooku, a zaměřme se na technologie prakticky využitelné v dohledových systémech. Jde například o rozpoznávání registračních značek vozidel s napojením na ovládání bran či závor nebo detekci obličejů propojenou s docházkovým systémem. V obou případech těžíme z vysoce kvalitních obrazových dat, která nám dnešní IP kamery mohou nabídnout. Ve využití těchto informací ovšem můžeme jít ještě mnohem dál.

příloha_ovladnete_sva_data

Zejména v maloobchodě se mohou bezpečnostní IP kamery, spolupracující s analytickým softwarem, stát nepostradatelným pomocníkem. Zatímco provozovatel e-shopu ze statistik snadno zjistí počet návštěvníků svého obchodu i jejich konverzní poměr, majitel kamenného obchodu může využít funkci počítání lidí u vstupu do prodejny. Propojení s plánováním tržeb nebo hodnocením marketingových kampaní se přímo nabízí. A to není zdaleka všechno – kamerové systémy umí například i generovat tzv. teplotní mapy, tedy místa, kde se ve sledovaném objektu lidé nejčastěji pohybují a zastavují. Díky získaným údajům lze například optimalizovat rozmístění zboží nebo plánovat směny personálu, tak aby se ve špičkách netvořily u pokladen fronty. Dohledové systémy s IP kamerami díky tomu získávají důležitou funkci při zkvalitňování služeb zákazníkům.

Zájemci o moderní služby IP kamer pro zabezpečení i analýzy získaných obrazových dat nemusí nutně investovat do celé související infrastruktury. Stačí jen nakoupit IP zařízení, instalovat je a připojit k internetu. Veškeré navazující služby (distribuci, ukládání a zpracování dat) lze svěřit poskytovateli služeb. K záznamům z kamer lze poté přistupovat prostřednictvím počítače nebo třeba mobilního telefonu. Součástí poskytovaných služeb bývají i upozorňování na události (detekce pohybu atd.) prostřednictvím SMS a rovněž i analýzy pořízených záznamů.

Byl pro vás článek přínosný?