Hlavní navigace

S databází do cloudu: Zvolit multicloud nebo hybridní strategii?

20. 5. 2021
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Multicloud je velká věc. Není ale jasné, co přesně ta „věc" je. Podniky by se ale měly zaměřit na správnou hybridní cloudovou strategii namísto starostí o multicloud.

Podle průzkumu dodavatele databází MariaDB 71 % respondentů provozuje databáze u nejméně dvou různých poskytovatelů cloudových služeb. Přesto na otázku, z jakého důvodu nepřejdou výhradně na cloudovou databázi, nejmenší procento dotázaných zvolilo odpověď „nedostatečná nabídka multicloudu na straně dodavatelů". Jinými slovy, každý pracuje s multicloudem, ale nikdo neví proč.

To potvrzuje názor analytičky společnosti Gartner Lydie Leong, že: „Většina firem skončí u multicloudu, ale není to tím, že by multicloud budovaly cíleně a strukturovaně." Vládne pragmatismus, nikoli dogmatismus.

Databáze se stěhují do cloudu

Pokud prosazujete cloud, data z průzkumu MariaDB vám dávají za pravdu. Podle nich přibližně 89 % dotázaných očekává, že nejméně 50 % jejich databází v roce 2025 poběží v cloudu. Výzkum MariaDB není nijak výjimečný: společnost Gartner je ve svých predikcích dokonce ještě odvážnější – podle ní bude do roku 2022 na cloudovou platformu nasazeno nebo migrováno 75 % všech databází.

Jakkoli takové predikce těší poskytovatele cloudových služeb, zdají se až přespříliš optimistické. Stačí trocha počtů. Gartner předpovídá, že celosvětové výdaje na IT v roce 2020 dosáhly 3,9 bilionu dolarů a výdaje na cloud 266 miliard. Člověk nemusí být matematický génius, aby si spočítal, že do cloudu směřovalo pouhých 7 % výdajů na IT (a z nich přirozeně pouhý zlomek připadne na databáze).

Je možné, že se během dvou let výdaje na databáze v řádu desítek miliard dolarů přesunou z lokálních implementací do cloudu, ale IT má tendenci postupovat spíše pomaleji, obzvlášť u databází. To neznamená, že cloud není velká věc. Samozřejmě je. Ale přechod bude nějakou dobu trvat.

Ale přesto existuje mnoho důvodů, proč firmy chtějí přesouvat své databázové pracovní zátěže do cloudu. Podle výzkumu MariaDB podniky označují za největší přínosy již existujících cloudových databází:

  1. Snadné použití (24,0 % respondentů)
  2. Úspora času (23,6 %)
  3. Modernizace (21,3 %)
  4. Úspora nákladů (21,1 %)
  5. Uvolnění prostředků k jiným účelům (9,3 %)

To jsou poměrně pádné důvody. Následně byli respondenti dotázáni, co jim brání v úplném přechodu na cloudové databáze:

  1. Bezpečnost (73,3 %)
  2. Cena (46,2 %)
  3. Kompatibilita (44,9 %)
  4. Škálovatelnost (35,2 %)
  5. Migrace (33,1 %)
  6. Nedostatečná nabídka multicloudu (21,1 %)
  7. Jiné (1,3 %)

Je zajímavé, že se „multicloud" umístil na posledním místě, ačkoli 71 % respondentů uvádí, že provozují databáze nejméně ve dvou cloudech, jak jsme již zmínili výše. Multicloud se nezdá být motivací ke koupi, ale spíše realitou, která je výsledkem přirozeného vývoje.

Podnik je takový, jak se chová

Před mnoha lety známý technický vizionář Billy Marshall razil heslo: „CIO se vše dozvídá jako poslední." Odkazoval tím na to, jak open source software proniká do podniků prostřednictvím notebooků vývojářů, ale dnes platí totéž o cloudových službách, a to i u menších firem. V jedné startupové společnosti externí konzultanti nejprve hádali, kolik SaaS aplikací její zaměstnanci užívají – tipovali okolo deseti. Nakonec napočítali téměř 80.

Jak jsme zmínili, „snadnost použití" je pro podniky hlavním přínosem cloudu, a právě pohodlí otevírá dveře jeho dalšímu využití. Lydia Leong tento princip popisuje svým typickým stylem:

Multicloud je u většiny podniků nevyhnutelný. Cloudová infrastruktura a platformy pokrývají takovou šíři funkcí IT, že je nepraktické a nerealistické předpokládat, že se podniky budou dlouhodobě držet jediného dodavatele. Stejně jako v jiných oblastech mají alespoň tři želízka v ohni, ne-li deset, nebudou se bránit ani vábení multicloudu, byť je složitý a náročný na řízení a výrazně zvyšuje náklady na správu. Jen málokterá firma, která má rozmanité potřeby, bude tak disciplinovaná, aby využívala jediného poskytovatele.

Z uvedených důvodů je tedy multi­cloud realitou, ale ne takovou, pro niž se podnik sám rozhodne.

Co je však dnes vědomým, velmi důležitým faktorem u cloudu (a cloudových databází), je hybridnost. Na otázku, jak důležitý pro ně hybridní cloud je, respondenti odpovídali jednoznačně:

  • Zcela nedůležitý (2,5 %)
  • Středně důležitý (19,4 %)
  • Velmi důležitý (39,2 %)
  • Nanejvýš důležitý (38,9 %)

To znamená, že pro 97,5 % respondentů je hybridní cloud alespoň do nějaké míry důležitý, a pro závratných 78,1 % je dokonce velmi nebo nanejvýš důležitý.

příloha_ovladnete_sva_data

Důvod pro to by měl být zřejmý z údajů o výdajích na IT, které jsme nastínili výše. Jakkoli se však podniky snaží přejít na cloud co nejdříve, některé pracovní zátěže zůstávají a možná navždy zůstanou lokální. Proto se podniky mnohem více zaobírají hybridní cloudovou strategií než chybějící multicloudovou strategií. Multicloud je možná dnes atraktivnější IT buzzword, ale v centru pozornosti ve skutečnosti je hybridní cloud. 

Autor je ředitelem Amazon Web Services.

Zajímají vás informační technologie a chcete získat nadhled?

Odebírejte náš Newsletter, který posíláme zpravidla dvakrát do měsíce a který obsahuje výběr unikátních článků nejen našich autorů, ale také ze sítě mezinárodního vydavatelství IDG.

» Přihlaste se zdarma! [Odběr můžete kdykoli zrušit]

Byl pro vás článek přínosný?