Hlavní navigace

Sázka na cloud může zvýšit zisky

3. 12. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © bebe - Fotolia.com
Nová studie společnosti IBM ukazuje, že firmy, které využívají k získání konkurenční převahy cloudových služeb, zaznamenávají v průměru dvojnásobný nárůst v obratu a takřka 2,5krát vyšší hrubé zisky v porovnání s organizacemi, které ve vztahu ke cloudu zaujímají o něco opatrnější postoj.

Zpráva společnosti IBM provedená mezi více než 800 vedoucími pracovníky s rozhodovacími pravomocemi mimo IT (generální ředitelé, šéfové marketingu nebo hlavy oddělení lidských zdrojů) dále odhaluje, že cloud jako strategický nástroj bude mít do roku 2016 důvěru 72 % z nich (v současnosti je to 34 %). Tím překoná i míru důvěry mezi pracovníky z IT, z nichž věří ve strategický význam cloudu „jen“ 58 %.

Zhruba každá pátá organizace využívá cloudového řešení a propracované strategie za účelem zisku konkurenční výhody, zvýšení efektivity provozu a snížení provozních nákladů. Tyto organizace využívají cloudových služeb a reportovacích nástrojů také k analýze velkých objemů dat, jíž se zabývají výrazně více než společnosti, které cloudu dosud nepropadly.

Podle IBM je u společností, které sázejí na cloud, o 79 % vyšší pravděpodobnost, že jej využívají také k vyhledávání a využívání odborných znalostí a prohloubení či zkvalitnění spolupráce v rámci týmu. Je také o 66 % pravděpodobnější, že si tyto společnosti pomáhají cloudovými službami rovněž při posilování vztahů mezi oddělením IT a zbytkem organizace, případně při integraci a adaptaci mobilních či sociálních nástrojů a technologií pro analýzu velkých objemů dat (Big Data).

Odborníci společnosti IBM očekávají, že do roku 2017 přesáhne trh veřejných cloudových služeb hodnotu 244 miliard dolarů. Společnosti přitom plánují využít těchto rychle rozvíjejících se příležitostí spojených s cloudem k získání konkurenční výhody a k transformaci podnikání. Samotná společnost IBM s cílem rozvíjet své aktivity v oblasti cloudu a cloudových služeb investovala od roku 2007 v rámci více než desítky relevantních akvizic přes 6 miliard dolarů.

Průzkum společnosti IBM byl prováděn mezi vedoucími pracovníky s rozhodovací pravomocí v zemích jako je Austrálie, Francie, Japonsko, Kanada, Brazílie, Německo, USA, Velká Británie, Čína, Indie, JAR, Polsko a Singapur. S ohledem na možné zkreslení byly výsledky přepočítány ve vztahu k celkovým výdajům na IT v daných zemích.

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte také:
→ Bezpečnost jako vedlejší efekt cloudu
→ Cloud jako zdroj energetických úspor

G+

Byl pro vás článek přínosný?