Hlavní navigace

Sdružení FairSearch obviňuje Google, že zneužívá svého postavení v oblasti OS pro smartphony

10. 4. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © kaptn - Fotolia.com
FairSearch podala k Evropské komisi stížnost na Google. Důvodem má být zneužití dominantního postavení operačního systému Android při nabídce ostatních služeb Googlu.

Google stále rozšiřuje oblasti trhu, na které chce proniknout, a tak se pro řadu firem stává nepříjemným konkurentem i mimo oblast on-line vyhledávání. Ohrožené firmy se nyní spojily pod vlajkou „férového vyhledávání“ a jako sdružení FairSearch se snaží monopolním snahám Googlu čelit. Mezi členy sdružení najdeme poskytovatele specializovaných služeb, které mají blízko k vyhledávání (TripAdvisor, Hotwire) stejně jako velké IT hráče (Oracle) nebo výrobce mobilních zařízení (Nokia). Vůdčím členem je ale patrně Microsoft, který má ale sám v oblasti monopolních praktik notnou porci másla na hlavě.

Podíl Androidu na trhu s mobilními telefony byl ve II. čtvrtletí 2012 byl již notně dominantní a činil 70%. FairSearch ve své stížností tvrdí, že právě tohoto dominantního postavení Google zneužívá pro to, aby mobilní trh zcela ovládl. Neváhali dokonce přirovnat Android ke trojskému koni, díky němuž bude moci Google trh aplikací pro smartphony ovládnout. Mezi konkrétními výtkami figuruje i způsob, jakým Google de facto nutí své uživatele přednostně používat své aplikace jako jsou YouTube nebo GoogleMaps.

Pokud bychom jako precedens brali předchozí spory EU s Microsoftem, může stížnost uspět. Microsoft byl totiž pokutován za ještě méně, a to že vlastně aktivně nenabízel uživatelům systému Windows alternativní webové prohlížeče.

Pozoruhodné je i další tvrzení, že Android je poskytován „predátorskou distribucí pod výrobní cenou“ a tak znemožnuje ostatním být konkurenceschopnými. To je u systému, který se vyvíjí jako open-source, skutečně dost podivný argument. To, že je Android open-source projekt, zase posiluje šance Googlu, který může tvrdit, že výrobci mohou produkovat přístroje se svou nezávislou instalací Androidu třeba zcela bez služeb Googlu.

Na výsledek si budeme muset počkat, ani Evropská komise ani Google zatím své postoje podrobněji nekomentovali, Google pouze potvrdil, že s Evropskou komisí na problému spolupracuje.

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte dále:
Pravidla Googlu na ochranu soukromí se prošetřují již v šesti zemích EU

G+

Byl pro vás článek přínosný?