Hlavní navigace

Současná krize může akcelerovat zavádění technologií

22. 6. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Adobe Stock
Krize, která přišla v důsledku pandemie COVID-19 přinesla řadu negativních důsledků, především na ekonomiku. Tato krize se ale může stát důvodem, pro který se akceleruje vývoj nových technologií a přijetí těch existujících do firemní praxe. Jedním z paradoxních důsledků krize se stal i nedostatek pracovních sil v některých segmentech.

Protiepidemická opatření způsobila firmám řadu omezení. Některé dokonce musely úplně zastavit svou činnost, jiné musely přistoupit k propouštění zaměstnanců. Část z nich využila nucenou přestávku k modernizaci výroby, především k vyšší automatizaci.

Firmy řešily odliv zaměstnanců

Přibližně pro každou desátou organizaci bude zvýšení automatizace provozu nutné, aby po obnovení výroby dokázaly fungovat v původním rozsahu.

„Během posledních týdnů a měsíců došlo kvůli pandemii k výraznému odlivu zahraničních pracovníků původem ze zemí mimo EU, například z Ukrajiny. Jejich návrat do zaměstnání v České republice je ale úředně velmi zdlouhavý. Mnoho podniků tak muselo rychle přehodnotit strategii automatizace. Nyní se plánují soustředit primárně na nahrazení činnosti těchto pracovníků,“ říká Petr Kymlička, partner poradenské společnosti Moore Czech Republic.

příloha_ovladnete_sva_data

Charakter současné krize je jiný než té před dvanácti lety, proto to vypadá, že řada podniků je ochotná dále investovat. „Aktuální krize nekopíruje cyklický vývoj, protože nastala kvůli nepředvídatelné události. Očekávání řady firem jsou tedy poměrně optimistická, vyhlížejí brzký návrat k běžnému fungování, i když za změněných vnějších podmínek,“ vysvětluje Kymlička. 

Častým důvodem pro zavádění robotů ale zůstává zefektivnění výroby po finanční stránce, ne vždy úspora pracovníků. „Naším hlavním záměrem není nahrazovat pracovníky, ale ulehčit jim náročnou práci pomocí moderních technologií,“ potvrzuje tuto strategii Jan Voch, provozní ředitel společnosti Daikin Plzeň, a dodává, že investice do jednoho robota se během jeho životního cyklu vrátí průměrně dvakrát. 

Byl pro vás článek přínosný?