Hlavní navigace

Surface: Microsoft je přesunem na pole tabletů svým vlastním nepřítelem (2.)

26. 9. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Microsoft
Odvážný počin Microsoftu pustit se do vlastních tabletů Surface byl vždy ohrožen riziky. Podle analytiků je hlavním problémem to, že firma sama sebe umístila do pozice vlastního konkurenta.

Předchozí díl

Když Microsoft v roce 2009 představil Windows 7 Starter pro poslední vlnu netbooků, ukázaly průzkumy, že téměř dvě třetiny dotázaných nevěděly, že Starter – který byl licencovaný pouze výrobcům levných a malých notebooků, zvaných netbooky – postrádal některé funkce, které byly ve starších Windows XP standardem.

Tito uživatelé měli samozřejmě větší tendenci se naštvat, když se dozvěděli, že dané funkce chybí. A není třeba se jim divit.

Rotman Eppsová se svého času u tabletů Microsoftu bála opačného extrému: že lidé budou zaměňovat oba tablety, vyberou si dražší model s Windows 8 Pro a pak budou nešťastní, když si uvědomí, že platili zbytečně navíc za funkce (jako je již zmíněná schopnost spouštět aplikace pro starší Windows), které na tabletu nechtěli nebo nepotřebovali.

Ukázalo se však, že pravdu měli spíše jiní analytici, kteří, stejně jako později uživatelé, kritizovali právě neschopnost tabletu s Windows RT spouštět desktopové aplikace, které uživatelé zpravidla dobře znají a kterých mají spoustu na svých starších počítačích.

„Surface Pro je stále počítač v dobrém i špatném slova smyslu,“ tvrdí Tom Mainelli z IDC. Pokud jde o to druhé: výkonnost strojů s Windows má tendenci v čase klesat kvůli tomu, že uživatelé instalují programy, odinstalovávají jiné, a pak cyklus opakují.

Rotman Eppsová odsuzuje možnost volby více operačních systémů, které čelí kupující Surface, a porovnala ji s možnostmi nabízenými firmou Apple. „Volba je klíčovou zásadou Windows, ale příliš mnoho volby spotřebitele zahlcuje. To Apple chápe a omezuje možnosti iPadu na konektivitu, úložiště a černou nebo bílou.“

Velký iPad má ve skutečnosti mnohem více konfigurací – tři možnosti velikosti úložiště, dvě možnosti kontektivity (Wi-Fi nebo Wi-Fi a mobilní připojení), a dva typy mobilního připojení, aby byly začleněny oba dominantní standardy pro mobilní přenos dat. To je devět různých možností. Nebo 18, pokud započítáme i barvu.

Microsoft přitom (prozatím) nabízí jen čtyři možné konfigurace Surface – dvě u modelu s Windows RT (16 nebo 32 GB úložiště) a dvě u tabletu s Windows 8 Pro (64 a 128 GB).

Všechny možné permutace iPadu ale mají jednu konstantu: Všechny běží na stejném operačním systému.

Jiní experti byli představením obou verzí tabletu také překvapeni, ale z jiných důvodů.

příloha_ovladnete_sva_data

„Jsem trochu překvapen, že se rozhodli dělat jak ARM, tak Intel verzi,“ přiznal Michael Cherry z Directions on Microsoft. „ARM bych mohl pochopit, protože [Windows RT] je nová záležitost, ale Microsoft nemusí mít mnoho partnerů, kteří by se k tomu zavázali.“

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?