Hlavní navigace

Tajemná a temná zákoutí cloudu (3.)

23. 2. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: © olly - Fotolia.com
Cloud používají všichni. Tak jak v něm mohou být skryta nějaká tajemství? Následující tři lekce se však mnoho společností naučilo tak, že dopadly na tvrdou zem. Všechno zlé je ale k něčemu dobré – ostatní se z těchto lekcí mohou poučit.

Předchozí díl

Dobrou zprávou je, že obsluha dat není práce na plný úvazek. Tou špatnou pak to, že obsluhovač dat musí mít pěkně velkou škálu politických a technických znalostí. Navíc jde o pozici, do které je lepší obsadit člověka zevnitř než zvenku.

S obsluhou dat máte však jen napůl vyhráno.

Lekce třetí: Protože cloud nahrazuje interní IT, musí být spravován jako IT

Uživatelé mají tendenci brát koupi cloudu jako „řešení“. Už žádná složitá práce až do prodloužení licence cloudu. Co jim probíhá hlavou? „Vidíte, zbavili jsme se potřeby IT!“

Avšak ve chvíli, kdy uživatelé začnou brát cloudový systém vážně, chtějí kombinovat, chtějí vlastní specifický kód a chtějí schopnost přetahovat položky přímo z plochy. Chtějí integrovat cloud s dalšími datovými zdroji uvnitř i vně společnosti. Management chce reporty a vlastní ovládání systému.

Jinými slovy, každý chce efektivně využívat IT systém. Tyto výhody však přicházejí jen tehdy, když existují dva spolupracující lidé – architekt a „generální dodavatel“.

Ironií je, že domácí rajón pro dodavatele cloudů – malé podniky a oddělení velkých firem – to nejspíše neocení. Velké společnosti vědí, že správné využití cloudu vyžaduje čas a disciplínu.

příloha_ovladnete_sva_data

(A jestliže jsou pro vás informace v článku překvapivé, pak máte vyhráno ne napůl, ale úplně – jste v dobré společnosti.)

Konec

Byl pro vás článek přínosný?