Hlavní navigace

Tisk a dokumenty (1) - Kdo šetří, má za tři

23. 4. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: © Nomad_Soul - Fotolia.com
Snahy o bezpapírovou kancelář jsou zde již desetiletí. Novým impulzem pro digitalizaci ale může být snaha vyrovnat se efektivně s požadavky evropské direktivy GDPR.

Oblast tisku představuje vývojově zralý segment, kde technologický progres neprobíhá tak bouřlivě jako v jiných oborech. Přesto se však i zde objevují novinky, jež jsou hodné pozornosti. Které z nich by vypíchli respondenti našeho panelu odborníků z firemní praxe a co nového můžeme čekat v roce 2018?

Vít Vyhnálek ze společnosti Brother Central and Eastern Europe upozorňuje na novou řadu laserových tiskáren a multifunkčních zařízení, které jeho firma pod názvem Toner Benefit přinesla na trh právě začátkem tohoto roku. „Jde o celkem revoluční změnu v konstrukci kazet, díky které můžeme prodávat originální tonery za velmi nízké ceny, a konkurovat tak alternativním výrobcům spotřebního materiálu při zachování vysoké kvality originálu,“ vyzdvihuje hlavní přínos Vyhnálek.

Václav Dvorský z firmy Janus uvádí, že většinou jde o dílčí technologická vylepšení, se kterými výrobci přicházejí v rámci vývoje nových produktů. „U Kyocery je to například nová technologie toneru, která rozšiřuje jeho barevný gamut. Výsledkem jsou obrázky s jasnými a živými barvami, jež dosahují ještě lepší barevné věrnosti,“ uvádí příklad Dvorský a dodává, že se výrobci stále více zaměřují na uživatelský komfort při použití tiskových zařízení, často s využitím otevřených platforem pro aplikace třetích stran. „Standardem se stávají produkty s rozhraním Wi-Fi nebo NFC,“ vypočítává dále Dvorský. Podle něj je aktuálně největší zájem o barevná multifunkční zařízení formátu A3. „Chytrá multifunkce tvoří vstupní bod pro digitalizaci dokumentů a jejich následný oběh v procesech firmy. Zároveň tyto multifunkce poskytují vysoký tiskový výkon, mají nízké náklady na tisk a lze je jednoduše začlenit do původní architektury tiskového prostředí firmy a napojit i na vnitřní systémy ERP, CRM nebo DMS,“ říká Dvorský.

Trend rostoucí digitalizace potvrzuje i Lukáš Netík ze společnosti MyQ. „Poslední velkou novinkou v našem softwaru je možnost využít zabudované OCR. Pomocí skeneru umožňuje digitalizaci tištěných textů, se kterými pak lze dále pracovat jako s normálním počítačovým textem,“ uvádí příklad z vlastní praxe Netík.

Kdo šetří, má za tři

Snaha o úsporu potištěného papíru je patrně starší než někteří naši čtenáři; přitom nejméně od začátku tohoto tisíciletí se zdá, že je na dosah ruky. Jak se to daří dnes a jsou i jiné možnosti, jak ušetřit? Zdá se, že zatím často rostou nároky na objem produkovaných dokumentů rychleji, než se daří dokumentovou agendu digitalizovat. Potvrzuje to i Václav Dvorský: „Přestože čím dál tím více informací zpracovávají firmy elektronicky, objemy tisku sice příliš nerostou, ale ani nijak znatelně neklesají.“ Cestu k úsporám vidí Dvorský třeba u konceptu technologie tisku s dlouhou životností komponent, jak ji prosazuje Kyocera. Ta kombinuje vysokou kvalitu tisku společně s nízkou cenou vlastnictví (TCO) a minimálními dopady na životní prostředí.
Zájem uspořit na nákladech tisku potvrzuje Vít Vyhnálek s tím, že převážná část zákazníků se snaží ušetřit náklady na tisk především volbou levného alternativního spotřebního materiálu. Současně připomíná koncept ekonomicky výhodného spotřebního materiálu v řadě Brother Toner Benefit, kde orientace na neoriginální spotřební materiál přestává dávat ekonomický smysl.

Lukáš Netík potvrzuje velký zájem na straně zákazníků o snižování potištěného papíru a zároveň dokládá vlastní zkušenosti, jaké úspory papíru je možné prakticky ve firmách dosáhnout při digitalizaci agendy – je to úctyhodných 82 %. „Při zavedení našeho systému místo 100 stromů jich stačí pokácet jen 18,“ ilustruje to Netík a dodává, že tomu odpovídá i finanční úspora.

příloha_ovladnete_sva_data

Další možností, jak ušetřit, je i outsourcing tiskových řešení, kdy zákazník platí jen provedené tisky. Že jde o klienty především se SMB segmentu, potvrzuje Vít Vyhnálek. „O tyto služby mají čím dál větší zájem i střední a menší firmy s měsíčním objemem tisku do 1 000 stran,“ upřesňuje Vyhnálek a dodává, že jde především o tisková zařízení nižší střední třídy. Jako další argument pro outsourcing vidí Václav Dvorský i to, že se tak organizace dostanou k nejnovějším tiskovým technologiím bez nutnosti vysoké vstupní investice a za velice výhodných provozních podmínek.

> Část 1 - Kdo šetří, má za tři
> Část 2 - Elektronizace agendy
> Část 3 - Dopady na byznys

Byl pro vás článek přínosný?