Hlavní navigace

Vítězové a poražení na poli IT

19. 3. 2021
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Koronavirová krize otřásla zavedenými pořádky: Některé IT strategie a nástroje se při té příležitosti dostaly na výsluní, jiné budou po pandemii znovu těžko hledat opodstatnění.

Na rozdíl od cestovního ruchu nebo veřejného stravování se technologický sektor vypořádal s následky pandemie COVID-19 poměrně dobře. To však neznamená, že vše běží hladce, jako by se nic nestalo – některé trendy nabývají na síle, zatímco jiné spíše skomírají. Zatím je brzy na hodnocení, které změny zůstanou natrvalo a které budou jen dočasné, ale zřejmé je, že IT nebude stejné, ani když se lidé vrátí do kanceláří. Sestavili jsme přehled technologií a strategií, jimž zdravotní krize prospěla, a těch, které čeká kritické přehodnocení.

Vítěz: Videokonference

O jednom z největších vítězů není pochyb: obchodní schůzky, jednání i školní výuka se přesunuly na internet a poptávka po videokonferenčních nástrojích raketově vzrostla. Daří se nejen samotným videokonferenčním platformám, ale i souvisejícím vedlejším projektům. Například Zoom provozuje tržiště se specializovanými aplikacemi a rozšířeními pro různá odvětví, například finance, školství, zákaznické služby a řadu dalších kategorií. Podobné projekty najdeme i u Microsoft Teams a Google Meet. Pozitivní dopad zaznamenávají i provozovatelé cloudových služeb, na nichž videokonference běží.

Poražený: Nástroje pro řízení kanceláří

Desítky softwarových a hardwarových řešení určených k usnadnění každodenního života ve fyzických kancelářích vlivem karanténních opatření značně utrpěly. Pracuje-li většina lidí z domova, nejsou potřeba systémy pro rezervaci konferenčních místností. Totéž platí o fyzickém vybavení konferenčních místností. A překvapivé množství systémů užívá RFID čipy k řízení přístupu do firemních prostor nebo sledování využití prostředků, jako jsou tiskárny a kopírky. Nástroje založené na detekci fyzické přítomnosti nebudou prioritou, dokud se zaměstnanci hromadně nevrátí na svá pracoviště.

Vítěz: Software pro týmovou spolupráci

Kancelářské nástroje, které umožňují lidem pracovat společně na dokumentech a prezentacích, jsou dnes důležitější než kdy dříve. Všechny diskuze se přesunuly do on-line světa a výrazně vzrostla ochota užívat virtuální bílé tabule a další nástroje pro spolupráci. Džin byl vypuštěn z lahve a mnoho firem bude uvažovat, že do určité míry zachová práci na dálku i po odeznění pandemie, takže poptávka po takových řešeních potrvá.

Poražený: Fyzická konferenční řešení

Naopak pokles poptávky čeká dodavatele vybavení fyzických konferenčních místností včetně audio-, video- a osvětlovací techniky, velkoformátových tiskáren apod. Někteří výrobci ale mohou nalézt nové odbytiště v domácnostech, kterým budou nabízet zdokonalení výbavy pro práci na dálku.

Vítěz: BYOD

Po zavedení karanténních opatření neměla podniková IT oddělení příliš času řešit podporu všech, kdo měli pracovat z domova. Výhodu měly firmy, které vybudovaly odlehčenou architekturu umožňující využití soukromých zařízení zaměstnanců a zpřístupnily svá data a aplikace přes internet, aby s nimi bylo možné pracovat odkudkoli.

Poražený: Podnikový hardware

Stolní pracovní stanice a velké monitory budou mnohem méně v kurzu kvůli pravděpodobnosti opakování mimořádných opatření, kdy zaměstnanci budou nucení ze dne na den opět pracovat z domova. Ale firemní zařízení nezmizí a pracovníci budou nadále fasovat služební notebooky. Má to totiž podstatné výhody z hlediska bezpečnosti, správy a zajištění kompatibility podnikových aplikací. Ve výsledku to může být i levnější než řešení problémů s obskurními stroji a systémy, které zaměstnanci doma opráší. Ne všichni navíc doma mají počítač, protože telefony a tablety naprosto dostačují jejich mimopracovním potřebám.

Vítěz: Sociální kontrola

Rozlučte se se starou vizí internetu jako místa, kde vládla svoboda slova a nikdo nemusel vědět, kdo se ve skutečnosti skrývá za kterým pseudonymem. Technologické firmy stále větší měrou experimentují s úpravou informací, jež dostáváme. Zatímco dříve byly manipulace decentnější a spočívaly například v nenápadném přesouvání závadného obsahu na konec stránky, dnes dochází k aktivní cenzuře nežádoucích slov, příspěvků, aplikací, podcastů apod. Původní vznešená myšlenka svobodného pros­toru prakticky zanikla.

Poražený: Soukromí

Stát dnes chce ve jménu prevence šíření nákazy pomocí techniky sledovat, kdo se s kým kde setkává. Koncept osobního soukromí rychle mizí a stejně jako v minulosti už vícekrát se kyvadlo na ose osobní svobody vychyluje směrem k centrální kontrole.

Vítěz: Software pro osobní zábavu

Lidé zavření doma v karanténě se chtějí také bavit. Boom proto zažívají platformy jako Disney Plus nebo Hulu, elektro­nické knihy apod. Obecně si dobře vedou veškeré předplatné služby nabízející neomezený přístup k zábavě. To se týká i poskytovatelů softwaru typu převodníků formátů audia a videa a dalších nástrojů.

Poražený: Software pro společenské akce a cestovní ruch

Dobře se nedaří specializovanému softwaru pro fyzické akce, osvětlovacím a zvukovým systémům, digitálním kioskům a celému ekosystému pro RFID, jaký využívají například zábavní parky. Všechny tyto technologie budou muset počkat, až se kola konferencí, kongresů, veletrhů a festivalů opět naplno roztočí.

Vítěz: Cloud

Způsob, jakým cloud expandoval, aby pokryl zvýšené nároky vyvolané poptávkou po videokonferenčních řešeních a softwaru pro spolupráci, je skutečným dokladem naplnění vize o flexibilním zdroji výpočetních prostředků. Některé cloudové společnosti sice varovaly, že určité instance nemusejí být okamžitě k dispozici a některé spotové ceny mírně vzrostly, ve většině případů spotové ceny zůstaly výrazně nižší než ceny prostředků na vyžádání.

Poražený: Lokální systémy

Zachovávat lokální výpočetní prostředky má stále smysl. Náklady na jejich stabilní provoz jsou často nižší a možnost navštívit vlastní serverovnu dává určitý pocit jistoty. Ale pracují-li zaměstnanci z domova, není pro ně rozdíl, zda jsou data kdesi v cloudu, nebo v podnikovém datovém centru. Firmy navíc dnes uvažují o zachování práce z domova jako trvalého pracovního režimu a plánují zrušit nájem rozsáhlých kancelářských pros­tor. Lokální infrastruktura tím ztrácí opodstatnění.

příloha_ovladnete_sva_data

Vítěz: Agilní metodiky

Mívali jste na stěnách připnuté obří Ganttovy diagramy a harmonogramy
realizace projektů s termínem dokončení za 24 měsíců? Rezervovali jste si natrvalo zasedací místnost pro pravidelné týdenní porady? To bylo včera. Dnes se pracuje z domova a rozhoduje během minut.

Poražený: Modelování a historická data

Dvě nejčastější módní fráze dnešního technologického marketingu jsou „umělá inteligence" a „strojové učení" – automatizované nástroje pro přeměnu historických dat na modely pro předpovídání budoucnosti. Pandemie a karanténa však zásadně změnily zvyklosti lidí, ekonomickou aktivitu, nákupní chování atd. To by si měl uvědomit každý, kdo by chtěl využít existující datová jezera a sklady k modelování. Údaje, které máme z minulosti, nemají dnes z hlediska budoucnosti valnou vypovídací hodnotu. Čísla za třetí kvartál 2017, 2018 a 2019 nic nenapoví o třetím kvartálu 2020. Nikdo netuší, jak se bude svět dále vyvíjet, ale jisté je, že nic nebude stejné, jako bývalo. 

Zajímají vás informační technologie a chcete získat nadhled?

Odebírejte náš Newsletter, který posíláme zpravidla dvakrát do měsíce a který obsahuje výběr unikátních článků nejen našich autorů, ale také ze sítě mezinárodního vydavatelství IDG.

» Přihlaste se zdarma! [Odběr můžete kdykoli zrušit]

Byl pro vás článek přínosný?