Hlavní navigace

Vliv ICT na budoucnost energetických sítí

30. 12. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © TebNad - fotolia.com, elektřina, rozvodné sítě
Podle studie společnosti Ericsson a Imperial College budou hrát zásadní roli v narušení současných energetických struktur tím, že umožní inovativní propojení a koordinaci mezi spotřebiteli a producenty energií. Všudypřítomné a cenově dostupné digitální technologie umožní v dosud centrálním a regulovaném odvětví přenést vliv ke spotřebitelům a umožnit vstup nových malých hráčů na tyto trhy. ICT systémy, které dosud jen podporovaly centrální dodávky energií, se budou muset vypořádat s hledáním rovnováhy dodávek od tisíců malých a propojených zdrojů a zařízení.

Společnost Ericsson a londýnský Imperial College zkoumají, jaký vliv budou mít informační a komunikační technologie na energetické sítě a trhy. Poslední zpráva popisuje dopad ICT na změny, které tyto trhy a sítě čekají v budoucnu. Podle zjištění Ericssonu a Imperial College se díky informačním a komunikačním technologií energetický sektor zcela zásadně v budoucnu změní.

Energetické trhy a sítě v současnosti čelí několika zásadním výzvám. Stále sílící tlak na omezení produkce skleníkových plynů a využívání fosilních zdrojů energie zvyšuje požadavky na efektivitu distribučních sítí i účinnost samotných zdrojů. Po celém světě pak napříč všemi odvětvími i životy probíhá proměna směrem k propojené společnosti, založené na vzájemné komunikaci mezi lidmi, zařízení a optimalizace založené na zpracování a analýzách velkých dat.

Tyto změny se díky informačním a komunikačním technologiím promítnou i do energetického sektoru, který je v současnosti velmi centralizovaný a regulovaný. Informační technologie umožní otevřít tyto sítě novým – malým – poskytovatelům energií. Využití ICT bude mít vliv na nové inovativní obchodní i spotřebitelské modely, které budou využívat tisíce malých propojených zdrojů.
Informační a komunikační technologie umožní mikroúčtování i mikroplatby za využití rostoucího počtu komunitních a obnovitelných zdrojů. Přenesou také rozhodovací roli více ke spotřebitelům a pomohou vybalancovat požadavky zákazníků s možnostmi producentů energií. ICT budou hrát také kritickou roli při snižování rizik spojených s velkými projekty a zdroji a jejich dopady na potenciální poškození životního prostředí.

příloha_ovladnete_sva_data

V propojené společnosti se předpokládá výrazně vyšší využití analýz velkých dat, vzájemné sdílení a využívání těchto informací k plánování a řízení energetických potřeb. Výsledkem bude výrazné zvýšení efektivity distribučních energetických sítí, úspory ve spotřebě energií, zvýšení účinnosti energetických zdrojů a snížení negativních dopadů na životní prostředí.

Studii je možné stáhnout (PDF).

Byl pro vás článek přínosný?