Hlavní navigace

Zhruba 40 % Čechů si myslí, že umělá inteligence připraví lidi o práci. O tu svou ale strach nemají

17. 6. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: (c) petrovich12 - Fotolia.com
Naprostá většina pak chápe umělou inteligenci jako přirozený vývoj (65,1 %), který je pro společnost přínosný (50,3 %). Negativně ji hodnotí jen 12,8 % společnosti, 36,9 % respondentů zatím ještě neví a nebo vnímají umělou inteligenci neutrálně.

Většina Čechů se tak nebojí, že jim umělá inteligence vezme práci. Vyplývá to z výzkumu, který pro Vodafone Nápad roku mezi tuzemskou populací realizovala agentura STEM/MARK. 41,4 % respondentů v něm uvedlo, že umělá inteligence sice připraví lidi o práci, obavy o tu svou už ale mělo jen 14,8 % dotazovaných.

Česká společnost tedy přistupuje k umělé inteligenci spíše kladně, nepopírá ale, že z ní má obavy. Více než dva z pěti respondentů (43 %) se přiklonili k názoru, že umělá inteligence představuje pro lidstvo bezpečnostní riziko. Opačný názor mělo 19,5 % dotazovaných.

„Je pozitivní, že Češi vnímají umělou inteligenci jako součást přirozeného vývoje, jako technologii, která jim usnadní práci a další činnosti. Nicméně z lehce protichůdných odpovědí ohledně změn na pracovním trhu plyne, že Češi ještě nemají moc přesnou představu o tom, v jakých oblastech může umělá inteligence člověka zastoupit,” komentuje výzkum zakladatel soutěže Vodafone Nápad roku, Martin Kešner.

příloha_ovladnete_sva_data

Průzkum také odhalil, že čím vyššího vzdělání respondenti dosáhli, tím menší mají obavu, že jim umělá inteligence vezme práci. Zatímco 22,9 % Čechů bez maturity si myslí, že jim umělá inteligence může v práci konkurovat, mezi vysokoškolsky vzdělanou populací už je to jen 7,9 %.

Že je umělá inteligence přínosná si myslí hlavně většina mladých od 18 do 29 let (64,8 %). Lidí s opačným názorem je pak zdaleka nejvíc v Olomouckém kraji (27,6 %), kde žije zároveň nejvíce lidí s názorem, že umělá inteligence ohrožuje bezpečnost (63,1 %).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku