Hlavní navigace

Aktuální statistiky webových prohlížečů (2)

9. 11. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: CIO.com
S každým uplynulým měsícem vidíme další a další propad prohlížečů od Microsoftu, kterému v tomto směru ujíždí vlak. Naopak Google Chrome by mohl mít už v květnu 2019 více než 70 procent trhu.

Předchozí díl

Edge však na propadu IE nezískal. Uživatelé Windows 10 – jediní, kteří tento prohlížeč mohou používat – ho odmítli. V uplynulých čtyřech měsících, kdy IE odepsal tři plné procentní body na uživatelském podílu, se Edge posunul o chabé tři setiny procentního bodu dopředu. Edge v říjnu používalo jen 11 procent ze všech uživatelů Windows 10.

Uživatelský podíl Firefoxu podle Net Applications klesl minulý měsíc o další čtyři desetiny procentního bodu a měsíc tak tento open-source prohlížeč od Mozilly ukončil na podílu 9,3 %. Což je nejnižší číslo za více než dva roky. Na základě dosavadních trendů Computerworld předpovídá, že prohlížeč spadne pod 9 procent ještě tento měsíc, pod 8 procent v únoru a pod sotva patrných 7 procent v květnu 2019.

Firefox se téměř z propadliště dějin vyškrábal už dříve – v létě 2016, kdy jeho nejnižší podíl činil jen 7,7 %.

Pokud jde o další říjnová data, pak Chrome od Googlu získal přibližně dvě desetiny procenta ke svému již tak dost velkému podílu, a měsíc uzavřel na 66,4 %, jen kousek pod dvěma třetinami.

Růst Chromu se přitom nezastavuje: jestliže se budeme řídit trendem z uplynulých šesti měsíců, pak by se prohlížeč mohl dostat na úroveň 70 procent v květnu 2019. Takovou dominanci v historii zažily jen Internet Explorer a Netscape Navigator.

příloha_ovladnete_sva_data

Apple Safari přidal dvě desetiny procentního bodu a dosáhl hodnoty 3,7 %, nejvyšší od dubna. Ovšem v průběhu října používalo Safari jen 37,6 % všech majitelů Maců.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?