Hlavní navigace

Apple v iOS zakázal aplikace na těžbu kryptoměn (1)

14. 6. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Fotolia - Travis
Používat iPad nebo iPhone pro těžbu bitcoinu či dalších kryptoměn by bylo poměrně složité, neboť výkon CPU dostupný k dokončení této úlohy by byl jen kapkou v moři v porovnání s tím, co by bylo třeba.

Ale využívat část výkonu CPU tisíců iPadů nebo iPhonů pro těžbu kryptoměn dává větší smysl – a právě to dělá některý malware.

Apple nyní podniká krok k tomu, aby tuhle praxi zastavil.

Společnost minulý týden na své akci WWDC uvedla několik změn v pravidlech pro vývojáře, které však zapadly mezi jinými zprávami. Apple Insider však tento týden objevil sekci směrnic pro vývojáře pod hlavičkou „Hardwarová kompatibilita,“ týkající se právě problému s malwarem; zde se uvádí, že jakékoliv aplikace, „včetně reklam třetích stran zobrazovaných v jejich rámci, nemohou spouštět nesouvisející procesy na pozadí, jako je těžba kryptoměn.“

I když tento edikt Applu mohou mnozí zpochybňovat, dává rozhodnutí smysl, myslí si Martha Bennettová, hlavní analytička Forrester Research.

„Stejně jako všechny utility pro těžbu kryptoměn, které dostanete pro PC (ve formě aplikací nebo doplňků pro prohlížeče, z nichž většina je malware), dávají zabrat vašemu procesoru, a pokud fungujete na baterii, což na mobilních zařízeních nevyhnutelně ano, pak vycucávají vaši baterii,“ napsala Bennettová v e-mailu. „Navíc Apple nechce být spojován se všemi těmi pochybnými záležitostmi probíhajícími v souvislosti s kryptoměnami.“

Apple nemusí být jediný, kdo zaujme tohle stanovisko. Ačkoliv na straně Androidu zatím žádná podobná změna neproběhla, ponechává Google tomuto kroku otevřená vrátka. Svoje pravidla pro uživatele totiž aktualizuje každý měsíc, řekl mluvčí Googlu na dotaz ohledně možnosti zákazu těžby kryptoměn.

příloha_ovladnete_sva_data

Problém s malwarem, který vysává cykly CPU z desktopových i mobilních zařízení za účelem těžby kryptoměn je relativně nový, ale rychle rostoucí. Například služba pro těžbu kryptoměn Coinhive bývá uváděna jako jeden z hlavních útočníků zodpovědných za šíření malwaru pro svoje vlastní účely.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?