Hlavní navigace

Co je součástí nejnovější aktualizace Chromu? (4)

6. 11. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Julien Eichinger - Fotolia.com
Společně s verzí Chrome 78 přichází i text zobrazující se při přejetí kurzorem nad kartu panelu, více možností pro uživatele, co se týče úpravy stránky na novém panelu, a také zpřístupnění nuceného tmavého režimu. Podnikové uživatelé pak získávají možnost vyhledávat přímo v adresním řádku Chromu v rámci svého Disku Google.

Předchozí díl

Kromě toho se Google přiblížil k finalizaci práce na oznámeních o uniklých přihlašovacích údajích přímo v prohlížeči. Funkce sice měla být původně hotová právě pro verzi 78, ale nakonec byla odložena až do Chromu 79. Přesný způsob, jakým bude Chrome uživatele upozorňovat na to, že daná kombinace uživatelského jména a hesla byla součástí hromadného úniku dat, nebyl vysvětlen, nicméně nástroj v Chromu 78 zatím ani nebyl aktivován. (Konkurenční Mozilla nedávno představila upozornění na uniklá hesla ve verzi Firefox 70, která vyšla minulé úterý.)

Ačkoliv však funkce nebyla aktivována samotným Googlem, uživatelé si ji mohou zapnout sami. Učiní tak vstupem na stránku chrome://flags, následným vyhledáním nastavení Password Leak Detection (Detekce úniku hesel), a jeho přepnutím do módu „aktivní“. Tím funkci zapnete – pro ověření by si uživatelé měli vyhledat nastavení Automatické vyplňování > Hesla, a zde zkontrolovat přepínač „Zkontrolovat bezpečnost hesel“. Jestliže je tento přepínač na pozici „zapnuto“, pak by vám Chrome mě oznámit, detekuje-li, že jste někde použili heslo, jež se dostalo na veřejnost prostřednictvím známého úniku dat.

Další zatím ne úplně „dopečenou“ funkcí je tzv. nucený tmavý režim, jenž je určený pro uživatele, kteří nemají dost „běžného“ tmavého režimu. Ten je jakousi náhlou globální fascinací způsobenou možná snahou chránit si zrak, možná snahou chránit v době LED panelů životní prostředí. Než by však Chrome čekal na to, až začnou jednotlivé webové stránky podporovat tmavý režim daného operačního systému, přepne do něj všechny webové stránky. Stačí opět aktivovat stránku chrome://flags, zde najít položku Force Dark Mode for Web Contents (Vynutit tmavý režim pro webový obsah) a aktivovat ji. Restartujte prohlížeč a web bude barevně invertován, nebo tedy minimálně ztmavne.

příloha_ovladnete_sva_data

Další verze Chromu, tentokrát s pořadovým číslem 79, je naplánována na zhruba 10. prosince. Půjde o poslední novou verzi prohlížeče v letošním roce.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?