Hlavní navigace

Co je součástí nejnovější aktualizace Chromu? Zmizely třeba EV (3)

25. 9. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: archiv redakce
Kromě odstranění certifikátu Extended Validation (EV) z adresního řádku nabízí Chrome 77 vylepšení nástroje pro sdílení karet a přidává novou metriku výkonu do panelů nástrojů pro designéry stránek.

Předchozí díl

Ačkoli jiní uvedli, že navzdory slibům nový „kustomizér“ panelů chybí, Computerworld se s ním setkal po instalaci prohlížeče Chrome na virtuálním počítači se systémem Windows 10 Pro, což naznačuje, že může být součástí prohlížeče „out-of-box“, ale ještě není povolen pro existující kopie. (Například kopie spuštěná v systému MacOS přizpůsobitelný prvek nezobrazovala.) Ačkoli Google často praktikuje postupné zavádění funkcí prohlížeče Chrome – postupně se rozšiřuje okruh uživatelů, kteří novou funkci obdrží – může takové opomenutí znamenat, že byla novinka pro dosavadní kopie prohlížeče z nějakého důvodu zablokována.

Uživatelé si mohou vybrat ze sbírek nabízených obrázků – krajinek, geometrických vzorů, plných barev a podobně – nebo nahrát jeden ze svých vlastních, které použijí jako výplňové pozadí na stránce nové karty. (Obrázek není podobný motivu ani „skinu“ jakéhokoliv typu ve Firefoxu, protože se zobrazuje výhradně na stránce s novou kartou.)

Kromě toho Google přidal nový způsob měření výkonu do panelů nástrojů pro designéry stránek. Ten nese název „Largest Contentful Paint“ a měří dobu potřebnou k tomu, aby prohlížeč Chrome postavil před oči uživatelů hlavní obsah dané stránky.

„Zjistili jsme, že přesnějším způsobem měření toho, kdy je načten hlavní obsah stránky, je podívat se, kdy byl vykreslen její největší prvek,“ informoval technik Google Philip Walton na začátku srpna na webu Web.Dev, když novou metriku označil za lepší než dřívější měření, jako jsou například měření zatížení nebo první obsahová barva (First Contentful Paint). „Rozhraní API největšího obsahu (LCP), které je k dispozici v prohlížeči Chrome 77, uvádí dobu vykreslení největšího prvku obsahu viditelného ve výřezu.“

Walton také návrháře stránek nasměroval na odkazy s dalšími informacemi o tom, jak zlepšit měření LCP.

příloha_ovladnete_sva_data

Další aktualizace prohlížeče Chrome, verze 78, by měla k uživatelům dorazit přibližně okolo 22. října.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?