Hlavní navigace

Co je součástí nejnovější aktualizace Firefoxu?

31. 1. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Computerworld
Firefox 58 pro Windows, macOS a Linux – nejnovější verze Firefoxu Quantum – vylepšuje rychlosti nahrávání stránek díky změně způsobu zpracovávání JavaScriptu.

Mozilla zde pokračovala se svým tématem pro Quantum z roku 2017, tedy navyšováním rychlosti. Novinkami jsou především změny způsobu ukládání a vyvolávání kódu v JavaScriptu. Této funkcionalitě se říká „JavaScript Startup Bytecode Cache“ (JSBC) a zrychluje čas načítání stránek na úkor paměti. Jenže aby to nebylo tak jednoduché, JSBC začíná fungovat až při čtvrté návštěvě konkrétního webu. Na stránkách, které JavaScript načítají často, dokáže JSBC snížit dobu potřebnou k načtení až o 12 % (Facebook), většina testů však vykazovala jednociferné zlepšení (Amazon 5 %; Wikipedia 8 %).

Další změna ve Firefoxu 58, která se točí okolo rychlosti, přináší ještě více multi-threadingu. Mozilla se snaží o to, aby jednotlivé kroky načítání webové stránky rozdělila do různých procesů v rámci CPU. Podle společnosti tak dochází k „efektivnějšímu vykreslování obrazovky“ (respektive obsahu na ní). Tato změna se však týká pouze Windows. Stejně jako JSBC se i tato funkce (zvaná Off-Main-Thread) zaměřuje na JavaScript, protože je to často právě kód v JavaScriptu, jehož výsledkem je obsah s vysokou snímkovou frekvencí.

V neposlední řadě přináší Firefox 58 i lepší ochranu proti sledování. Jde o prvek s názvem Tracking Protection, který blokuje velkou část obsahu – nejen reklamy, ale také tzv. trackery (sledovací skripty) na webech.

Mozilla dále v právě vydané verzi svého prohlížeče zalepila 32 bezpečnostních zranitelností, z nichž pouze jedna dostala hodnocení „kritické“.

příloha_ovladnete_sva_data

Příští verze, Firefox 59, by se k uživatelům měla dostat 12. března, píše výrobce.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?