Hlavní navigace

Co je součástí nejnovější aktualizace Firefoxu? (2)

18. 2. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Mozilla.org
Mozilla vydala Firefox 73, menší upgrade svého prohlížeče, k jehož výraznějším funkcím patří nové výchozí nastavení pro přibližování/oddalování stránek.

Předchozí díl

Zoom-zoom

Rychlejší tempo vydávání Firefoxu si však vybírá svou daň, spočívající ve faktu, že každý jednotlivý upgrade přinesee méně nových funkcí,méně zlepšení a zdokonalení. Důkazem je právě Firefox 73, u kterého Mozilla zvládla zdůraznit pouhé dvě změny, kterých si všimne i běžný koncový uživatel.

Tou první je změna výchozího nastavení přiblížení/oddálení (zoomu) stránky. Už si tak nemusíte hrát se zoomem u každé stránky zvlášť – například přibližovat ji a přizpůsobit tak velikost textu očím starších uživatelů – ale namísto toho lze nastavit nový standard vyšší nebo nižší než 100 procent pro všechny v budoucnu otevírané stránky.

Pro změnu výchozího zoomu (který při ignorování této funkce zůstává na 100 procentech) musíte otevřít menu Možnosti a zde pod panelem „Obecné“ zvolte „Jazyk a vzhled“. Dále zvolte kýžený výchozí zoom z políčka pod možností „Zoom“.

Toto číslo – například 110 % – se pak stane novým výchozím základem pro všechny stránky. Uživatelé stále mohou manuálně snižovat nebo zvyšovat přiblížení klávesovými zkratkami nebo přímo z nabídky.

Další novinkou propagovanou Mozillou je funkce označená „readability backplate“ (čili jakési pozadí pro snadnější čitelnost), která je navržená tak, aby spolupracovala s vysokým kontrastním režimem Windows. Tento režim je nastavení, které nahrazuje původní barvy (řekněme) textu a pozadí webové stránky kombinacemi ve vysokém kontrastu, aby je mohli snadněji číst lidé se zrakovými problémy.

příloha_ovladnete_sva_data

Dříve Firefox pro tyto účely prostě deaktivoval obrázky na pozadí ve chvíli, kdy uživatel povolil režim s vysokým kontrastem. Ve Firefoxu 73 funkce readability backplate „vloží blok barvy pozadí mezi text a obrázek na pozadí,“ píše Mozilla. „Webové stránky ve vysokém kontrastním režimu jsou tak nyní čitelnější bez rušivých obrázků na pozadí.“

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?