Hlavní navigace

ERP systémy se nezadržitelně přesouvají na cloud

25. 5. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © S.John - Fotolia.com
Migrace softwaru pro plánování podnikových zdrojů do cloudu se uskutečňuje mnohem rychleji, než se očekávalo. Také finance migrují na cloud mnohem rychleji, než se čekalo.

Do roku 2020 výzkumy Gartneru očekávají, že 36 % podniků bude využívat cloud k zajištění více než poloviny všech transakčních systémů záznamu (SOR, Systems Of Record). Konkrétněji, organizace všech velikostí se přesunou na cloudová řešení, a to i u klíčových finančních aplikací, pro transakční SOR. Míra přesunu na cloud každoročně „trvale roste“ mezi podnikovými finančními aplikacemi. Podnikoví analytici a podnikové obchodní aplikace si mezitím drží svou pozici jako nejlepší investiční příležitost pro vyšší finanční manažery.

Podle výzkumu si malé organizace osvojují cloud rychleji než velké podniky, se 44,6 procenta malých organizací, 37,7 % středních podniků a 40,4 procenta velkých podniků plánujících přesun do cloudu během příštích tří let. „Zjistili jsme, že většina klientů, která se zajímá o trh podnikových finančních aplikací, se zajímá výhradně o cloudové řešení,“ vysvětluje viceprezident výzkumu Gartneru John Van Decker.

„Mnoho podniků, které v současnosti stavějí na on-premises řešeních, se chce přesunout k novějším řešením, která dávají více kontroly do rukou koncového uživatele a snižují úsilí nutné k pozdějším aktualizacím vybraného řešení.“

Van Decker dále popsal, že řízení lidského kapitálu a procure-to-pay trhy již své podnikové aplikace na cloud přesouvají; finanční oddělení jsou, jak je ostatně běžné, pomalejší při osvojování nových trendů. Věci se však přesto mění dosti rychle.

příloha_ovladnete_sva_data

„Finanční ředitelé jsou obvykle konzervativnější, co se týče přesunu dat na cloud, ale vzhledem k současné proměně trhu bude během příštích pěti až deseti let probíhat stabilní vlna migrace,“ dodává Van Decker. Výzkum Gartneru také ukazuje, že 93 % podniků vnímá cloud jako nástroj až pro polovinu budoucích podnikových transakcí. „Cloud rozhodně změnil způsob hry v podnikových aplikacích pro finanční management,“ doplňuje Van Decker.

„Prodejci odpověděli novými platformami s pozměněnou architekturou v cloudu a většina přestala klást takový důraz na svá on-premises řešení. Cloudové implementace jsou pro prodejce výnosnější a snižují navíc nároky na místní IT podporu organizací.“

Byl pro vás článek přínosný?