Hlavní navigace

Firefox Quantum: skok kupředu nebo fatální klopýtnutí? (2)

1. 12. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Mozilla.org
Firefox jsem miloval. To bylo v roce 2004, kdy vyšel Firefox 0.93. Vzhledem k tomu, že jedinou konkurencí byl tehdy Internet Explorer 6, není se čemu divit. Moje láska však neměla dlouhého trvání.

Předchozí díl

Nerad to říkám, ale na vybudování něčeho, co je dvakrát rychlejší než původní Firefox, příliš úsilí nejspíš netřeba. Otázka tedy zní: „Je to rychlejší než Chrome?“

Věřte nevěřte, někdy ano. Vyzkoušel jsem na svém testovacím stroji s Windows 7 několik benchmarků. Firefox Quantum a Chrome 62, nejnovější verze prohlížeče od Googlu, se dělily o první místo. A Internet Explorer 11? Ten zpravidla na posledním místě lapal po dechu.

Firefox Quantum také jasně porazil Firefox 56. Na nový Firefox však nejspíš upgradovat nebudete. To proto, že je jeho vysoký výkon není zadarmo. Pamatujete, jak jsem zmiňoval všechny ty věci pod kapotou, co se změnily? Tak tato vylepšení jsou zároveň ortelem smrti pro mnoho ozkoušených a funkčních rozšíření pro Firefox.

Moji známí, kteří Firefoxu až doposud zůstávali věrní, tak činili hlavně proto, že jim tato rozšíření poskytovala úplnou kontrolu nad jejich prohlížečem. Velká část těchto rozšíření je nyní nefunkčních.

To by nemělo být zas až tak velké překvapení. V roce 2015 začala Mozilla nahrazovat XPCOM a XUL, základy svého systému rozšíření, řešením WebExtensions.

Jasně, do WebExtensions byla portována spousta populárních rozšíření, ale některé doplňky portovány být nemohly, a tak je jejich vývojáři přestali podporovat; nebo, a to říkám nerad, si na jejich portování příliš mnoho programátorů nenašlo čas… dokud nebylo příliš pozdě.

příloha_ovladnete_sva_data

Výsledkem je mnoho naštvaných uživatelů Firefoxu. Většina z nich vlastně ani neví, co se stalo. Vědí jenom to, že jejich oblíbené rozšířen prohlížeče už nefunguje. Technologicky zdatnější uživatelé sice vědí, co se stalo, ale přáli by si, aby Mozilla se změnou počkala déle nebo jim nabídla nějaký způsob, jak by mohli rozjet nové verze starých rozšíření.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?