Hlavní navigace

Foxconn otvírá v Praze nové hi-tech vývojové centrum

1. 7. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © Sergej Khackimullin - Fotolia.com
Foxconn Development and Research Centre (DRC) je jediné svého druhu v Evropě. Bude se zaměřovat na chytrá řešení, jako je automobil, který umí předvídat cíl cesty, nápojový automat, který se sám ozve, že se rozbil a potřebuje opravu nebo domovní řešení pro akumulaci energie například ze solárních panelů.

Výzkumné a designové centrum bude navrhovat softwarová řešení a produkty se zaměřením na automatizaci, telekomunikaci, řešení pro chytrá města a domovy, elektroniku pro automobilový průmysl nebo analýzu a managment dat. „Chceme, aby se ČR stala Hi-Tech centrem Evropské unie,“ uvedl technický ředitel Foxconn DRC, Marek Krejza a zdůraznil tím strategický význam nové divize pro celou firmu.

„Také Development and Research Centre (DRC) bude i nadále pracovat na posílení povědomí o Foxconnu. Protože Foxconn není pouze výrobní a montážní firma, ale také firma, která dokáže navrhovat a vyvíjet svoje vlastní inovativní řešení a tato řešení svým zákazníkům aktivně nabízet,“ vysvětlil jeden z cílů nového centra technický ředitel Foxconn DRC Marek Krejza. V první fázi své existence se Foxconn DRC zaměří především na dvě oblasti. Těmi jsou vývoj softwaru a designové služby.

V oblasti vývoje softwaru bude Foxconn DRC vytvářet například vestavěný software přímo spojený s konkrétním zařízením nebo specifické mobilní aplikace vytvořené jednotlivým produktům na míru – pro jejich ovládání či zprostředkování komunikace s uživatelem. Další sféra, na kterou se Foxconn DRC zaměří, je takzvaný Internet věcí (IoT), tedy propojení zařízení pomocí internetu a cloudových technologií tak, aby spolu mohla komunikovat, navzájem se ovlivňovat nebo řídit. Designové služby se poté postarají o celkový vzhled zařízení.

Nová divize Foxconn DRC sídlí v Praze. „Spolupracovat bude se zákazníky především z automobilového průmyslu, energetiky, telekomunikací a dalších průmyslových odvětví,“ přiblížil Marek Krejza. V energetice by mohlo přispět třeba řešením pro akumulaci energie pro elektromobily, elektrická kola nebo energie ze solárních panelů. V automobilovém průmyslu se zase uplatní s designováním komponentů nebo softwarem pro multimediální či asistenční systémy automobilů.

příloha_ovladnete_sva_data

Nové Development and Research Centre ale plánuje širokou nabídku řešení také pro Smart City a Retail. „Řešení by měla odrážet moderní trendy být „connected“ a „smart“ – tedy chytrá online řešení. Věřím, že třeba kombinace propojení různých elektronických zařízení v bytě, autě nebo v obchodech s chytrými telefony má budoucnost. O takové produkty je velký zájem a my již nyní diskutujeme se zákazníky konkrétní řešení,“ řekl Marek Krejza. V budoucnu chce pobočka Foxconn DRC realizovat vlastní nápady a vytvářet úplně nové komplexní produkty.

„Do konce letošního roku plánujeme přijmout více než dvacet vývojářů, projekt manažerů a business developerů,“ uzavřel Marek Krejza. Do tří let by mělo mít DRC až 170 zaměstnanců.

Byl pro vás článek přínosný?