Hlavní navigace

Francie nutí Google, aby zlepšil ochranu soukromí do tří měsíců

21. 6. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © James Steidl - Fotolia.com
Pokud Google nezmění svá pravidla soukromí, budou následovat konkrétní finanční sankce.

Francouzská národní komise pro informatiku a právo (CNIL) dává Googlu 3 měsíce na to, aby změnil způsob, jakým využívá soukromá data svých uživatelů. Jinak hrozí právní sankce. Nařízení přichází v důsledku formálního vyšetřování, které CNIL zahájilo v dubnu, když Google neuposlechl předchozích výzev ze strany nejen Francie, ale podnět dalo více zemí EU. Předmětem stížností jsou jednotná pravidla pro ochranu soukromí, která Google uvedl v život již březnu 2012.

V rozhodnutí, které nese datum 10.6.2013, CNIL nařizuje, aby Google jasně vysvětlil uživatelům to, jakým způsobem sbírá data, dále aby data neuchovával déle než je nezbytné pro účel, který byl uživatelům deklarován a nakonec, aby nekombinoval data získaná z různých zdrojů, pokud k tomu nebude mít zákonné pověření. Další omezení se týkají sběru dat pomocí cookies ve službách DoubleClick, Google+ a Google Analytics. Vyžaduje se rovněž informovaný souhlas uživatele před přijetím cookies Googlu.

Současně byla stanovena konkrétní sankce, pokud Google neposlechne, a to 150 000 Euro. Navíc by mohla následovat i druhá pokuta v dvojnásobné výši. Veřejné oznámení sankcí je v obdobných případech neobvyklé, ale CNIL tak tentokrát učinil záměrně s tím, že tak reaguje na vážnost situace.

Francouzské šetření bylo dokončeno jako první, ovšem obdobná vyšetřování provádí ještě pět dalších velkých evropských států: Španělsko, Německo, Velká Británie, Itálie a Nizozemí.

Update 24.6.2013
Podle vyjádření tiskového střediska Googlu oficiální stanovisko zní: „Maximálně spolupracujeme s institucemi zapojenými do tohoto procesu a budeme v tom i nadále pokračovat.“ To je dobrá zpráva. Zatím zjišťujeme, zda již v důsledku této maximální spolupráce byly provedeny nějaké konkrétní změny kritizovaných pravidel.

Čtěte také:
→ EU přislíbila, že přiměje Google ke změně pravidel ochrany soukromí
→ Co se stane s Google, až dospěje do stadia kritické infrastruktury?

příloha_ovladnete_sva_data

Zdroj: IDG News Service

G+

Byl pro vás článek přínosný?