Hlavní navigace

Google představil kontrolu uniklých hesel, integruje ji do Chromu (1)

7. 10. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: archiv redakce
Google chce do konce roku integrovat do svého prohlížeče upozornění na uniklá hesla. Víceméně tu samou funkci už přitom na říjen slíbila Mozilla se svým Firefoxem.

Google rozjel funkci kontroly uniklých hesel ve webovém rozhraní, přičemž se jedná o součást jeho snahy integrovat do Chromu systém upozornění.

Služba nese název „Password Checker“ a spočívá v kontrole kombinací přihlašovacích údajů uživatele uložených ve vlastním správci hesel prohlížeče. Tyto kombinace pak porovnává s databázemi známých úniků kombinací uživatelských jmen a hesel, přičemž samozřejmě hlásí, nalezne-li nějakou shodu.

Webovou verzi lze nalézt na stránce passwords.google.com, což je zastřešující web pro uživatele Chromu, kteří prohlížeč používají zaregistrováni ke svému účtu Google, a kteří tento účet využívají k synchronizaci dat – včetně hesel – mezi instalacemi Chromu na různých zařízeních.

Po odeslání požadavku na kontrolu hesla vrátí Google výsledky přímo do Chromu a řadí je do následujících seznamů: účty využívající již zneužité kombinace uživatelských jmen a hesel; účty, u nichž daný uživatel použil stejné heslo (před čímž mnozí bezpečnostní experti varují); a účty, které využívají slabá hesla.

V této chvíli není přímo do Chromu integrováno nic, minimálně ne do jeho „nejvychytanějšího“, stabilního buildu; spuštěn byl pouze externí „dashboard“ ve webovém rozhraní.

příloha_ovladnete_sva_data

Jak ovšem Google oznámil v uplynulém měsíci při příležitosti vydání verze Chrome 77, má v plánu implementovat systém upozornění na uniklá hesla právě přímo do svého prohlížeče. Detaily v té době chyběly, nicméně záměr byl jasný: Chrome by měl dostat něco podobného jako Firefox – tuhle funkci chce Mozilla do svého řešení integrovat už zhruba za tři týdny.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?