Hlavní navigace

Google představil kontrolu uniklých hesel, integruje ji do Chromu (3)

9. 10. 2019
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: © HaywireMedia - Fotolia.com
Google chce do konce roku integrovat do svého prohlížeče upozornění na uniklá hesla. Víceméně tu samou funkci už přitom na říjen slíbila Mozilla se svým Firefoxem.

Předchozí díl

První říjnové úterý – v rámci jedné z mnoha zpráv o chybách (bug report) v Chromiu, věnovaných vývoji systému varování před uniklými hesly – bylo u této funkce napsáno, že „bude spuštěna v M79 pro všechny platformy.“ M79 odkazuje na Chrome 79, poslední letošní upgrade prohlížeče, který má vyjít 10. prosince.

Jestli však Mozilla splní svůj stanovený plán, pak bude její Firefox osazen svým vlastním systémem upozornění na „hacknutá“ hesla ještě před tímto datem.

Firefox 70, verze naplánovaná na 22. října, v sobě bude integrovat dvě dříve samostatné funkce – Firefox Monitor, což je služba upozornění na uniklá hesla, a správce hesel Lockwise – které se budou doplňovat v řadě úloh, včetně identifikace zneužitých účtů a průvodce změnami uniklých hesel pro uživatele.

Firefox Monitor, představený Mozillou v listopadu 2018, spoléhá na partnerství se stránkou a službou Have I Been Pwned?

Zdroj informací Googlu o uniklých heslech známý není, nicméně to, že se bude americký gigant spoléhat na databáze třetích stran, je méně pravděpodobné než třeba u Mozilly.

příloha_ovladnete_sva_data

Navíc není překvapením – vzhledem k důrazu Googlu na podnikovou správu v poslední době – že už ve chvíli spuštění nového systému upozornění bude pro administrátory IT oddělení k dispozici nová skupinová politika – PasswordLeakDetectionEnabled – pro automatické nastavení varování před uniklými hesly pro celé podniky či jejich divize.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?