Hlavní navigace

Jaké jsou rozdíly mezi Microsoft Office 2016, 2019 a 365? (3)

14. 2. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Microsoft
Microsoft Office je asi nejpoužívanějším balíkem pro produktivitu nejen u korporátních uživatelů. Nejedná se se však o univerzální řešení, které by „v jedné velikosti sedělo všem“. Jaké jsou tedy rozdíly mezi jednotlivými verzemi?

Předchozí díl

Jak je každá z verzí Office „obsluhována“

Přestože platby vymezují jedenz rozdílů mezi Office 2016 a Office 365, pro uživatele (a IT profesionály, kteří je podporují) je v konečném důsledku důležitější přechod Microsoftu k rychlejšímu tempu vývoje a vydávání (release).

Office 2016 je třeba vnímat jako tradiční software, vyvíjený a prodávaný tradičním způsobem. To se týká i podpory. Pro aplikace Office poskytuje Microsoft měsíční bezpečnostní aktualizace (zpravidla každé druhé úterý v měsíci), a v průběhu prvních pěti let životního cyklu produktu také „lepí“ jiné než bezpečnostní chyby.

Uživatelé Office 2016 však upgrady nedostávají společně s novými funkcemi. Po stránce funkcionalit máte napořád jen to, co si koupíte, a to je vše. Ve chvíli, kdy Microsoft vydá novou edici, což nakonec udělá (můžete jí říkat třeba Office 2019 nebo Office 2020), budete pro její používání muset zaplatit další poplatek předem.

Na druhou stranu Office 365 má model podpory úplně jiný. Aplikace Office, které jsou uživatelům licencovány prostřednictvím Office 365, sice dostávají stejné bezpečnostní (i jiné) záplaty distribuované k uživatelům Office 2016, ale kromě toho dvakrát ročně získávají nové prvky a funkcionality. Před třemi měsíci Microsoft kalendář takových aktualizací aktualizoval a oznámil, že upgrady tohoto typu bude vydávat každý rok v září a v březnu. Prvního z nich se dočkáme 12. září.

příloha_ovladnete_sva_data

S přibýváním nových prvků a funkcionalit se aplikace vyvíjejí až do bodu, kdy Microsoft oznámí, že jsou dostatečné k tomu, aby si celý balík vysloužil nové numerické označení, jako Office 2019 či Office 2020. Následně tyto verze zabalí do upgradovaného balíku pro zákazníky, kteří i nadále kupují licenci formou jednorázové platby dopředu. (Microsoft slíbil, že následníka Office 2016 vydá, nicméně k uvádění dalších verzí, jež nebudou na bázi předplatného, se nezavázal.)

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?