Hlavní navigace

Java 9 bude kvůli sporům o modularitu ve skluzu

5. 6. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: archiv redakce
Java 9 (SE) nakonec nebude vydána 27. června, jak se původně očekávalo. Společnost Oracle navrhla, aby bylo vydání přesunuto na 21. září.

Důvodem je to, aby open-source komunita, která Javu 9 dokončuje, mohla reagovat na pokračující spory týkající se plánovaného, ale nakonec odmítnutého přístupu k modularitě, říká Georges Saab, viceprezident softwarového vývoje platformní skupiny Java v Oraclu a předseda představenstva OpenJDK.

Modulární systém Java Platform Module System je klíčovou schopností Java Development Kitu 9 a předmětem Java Specification Requestu (JSR) 376, který neprošel hlasováním řídící komise počátkem května. Proti plánu hlasovaly mezi jinými společnosti IBM, Red Hat a Twitter, protože by to podle nich bylo příliš rušivé pro vývojáře a rozdělilo by to komunitu Javy.

Opatření bylo vráceno expertní skupině k další diskusi. Od té doby sice skupina podle Saaba dosáhla konsenzu ohledně řešení problémů s modularitou, není však schopna Javu 9 přepracovat na čas do původně plánovaného data vydání 27. června.

Jakmile komise předá zrevidovaný JSR 376 řídící komisi ke schválení, začne na toto téma dvoutýdenní doba opětovného hlasování. Návrh zahrnuje technologii známou jako Project Jigsaw, která se točí okolo modulárního systému, jehož záměrem je dosažení vyšší škálovatelnosti Javy.

Jakmile bude zrevidovaný JSR 376 schválen (jak se očekává), může začít práce na jeho implementaci do oficiální verze Java 9 SE.

příloha_ovladnete_sva_data

Tento zádrhel v chystaném upgradu Javy 9 by nicméně měl být jen dočasný; Oracle podle Saaba očekává, že následující vydání nových verzí Java SE by měla přicházet v kratších časových úsecích.

Zdroj: InfoWorld

Byl pro vás článek přínosný?