Hlavní navigace

Keybase přináší konkurenta Slacku, má end-to-end šifrování

27. 9. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Computerworld
Společnost Keybase odhalila službu pro týmové zasílání zpráv ve stylu Slacku, která slibuje zabezpečení soukromé komunikace end-to-end šifrováním.

Podnik vznikl v roce 2015 s cílem zpřístupnit spotřebitelům šifrovací technologie. Jeho nejnovější služba, Keybase Teams, se vzhledem podobá na Slack – má totiž podobné funkce jako chatovací místnosti a kanály. Administrátoři mohou přidávat přednastavené skupiny uživatelů, kteří pak mohou spolupracovat na konkrétním projektu, a je zde také možné nahrávat a sdílet šifrované soubory.

Raná verze softwaru je nyní k dispozici ke stažení, a to pro desktopová a mobilní zařízení.

End-to-end šifrování znamená, že sdílené informace mohou vidět pouze odesílatel a příjemce zprávy. Jeho cílem je zamezit útokům typu „man in the middle“ a zamezit v prohlížení dat jakékoliv třetí straně.

Většina populárních nástrojů pro týmové zasílání zpráv, jako jsou Slack či Microsoft Teams, nepoužívá end-to-end šifrování, ale šifruje data v klidu (at rest) a při přenosu (in transit). Platforma Spark od společnosti Cisco však již plné šifrování obsahuje.

Podle Keybase bude takto šifrovaná komunikace chráněna nejen před špehováním zvenku, ale zároveň bude zamezeno pod-týmům ve stejné organizaci v získání přístupu k soukromým informacím. Příkladem budiž komunikace vývojářského týmu s představenstvem, o níž zpravidla přirozeně nechcete, aby ji v určité fázi viděl kdokoliv jiný, byť je to kolega z práce.

příloha_ovladnete_sva_data

Keybase přirozeně není jedinou společností, která do své komunikační aplikace přidala end-to-end šifrování. K dalším podobně chráněným řešením patří například Wire, ClearChat či Symphony – poslední jmenované je zaměřeno na uživatele z finančního sektoru.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?