Hlavní navigace

Microsoft baví open source, teď se podělil o kód své kalkulačky

14. 3. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Techspot.com
Microsoft se rozhodl, že ze své kalkulačky pro Windows udělá open source projekt. K rozvoji téhle aplikace teď může přispět kdokoliv, kdo má zájem na tom, aby se jeho práce promítla v některém z následujících buildů Windows 10.

Americká společnost učinila poměrně překvapivý krok a na GitHubu ke Kalkulačce zveřejnila kompletní zdrojový kód v rámci podmínek tzv. MIT License. Kromě zdrojového kódu je k dispozici například i „cestovní mapa“ aplikace.

Gigant z Redmondu umožňuje komukoliv, aby přispěl k budoucímu vývoji jeho Kalkulačky. Všichni vývojáři mohou přispívat novými funkcemi, opravami chyb a dalšími změnami, které mají potenciál na to, aby byly zahrnuty do některého z následujících buildů systému Windows 10. Přestože je však Kalkulačka plně open source, vyhrazuje si Microsoft právo na svoje vlastní testování a kontrolu bezpečnosti a kvality. Pro open source komunitu jde o velký krok kupředu, vzhledem k tomu, že je to vůbec poprvé, co vývojáři mohou přímo přispívat k novým vydáním Windows 10, mimo hledání chyb prostřednictvím programu Windows Insider.

Roadmapa pro rok 2019 žádné průlomové pokroky nezahrnuje. Nejvýznamnější novinky se budou týkat vylepšování procesu vývoje open source a aktualizace „fluent designu“ aplikace. K očekávaným novým funkcím patří připnutí aplikace nad ostatní okna, a také více možností přizpůsobení, což se pravděpodobně týká hlavně vzhledu.

Díky tomu, že je zdrojový kód kalkulačky zpřístupněn komukoliv zdarma, a to i pro komerční využití, můžeme očekávat, že se začne objevovat i v jiném softwaru. Kreativitě vývojářů se meze nekladou.

příloha_ovladnete_sva_data

Samotný systém Windows 10 jako celek zůstane v blízké budoucnosti z praktických důvodů nejspíše „closed source,“ nicméně open source aktivity Mirosoftu se postupně mohou rozšířit i na další aplikace.

Zdroj: Techspot.com

Byl pro vás článek přínosný?