Hlavní navigace

Microsoft chystá výroční update Windows 10

1. 4. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: news.microsoft.com
Na konferenci Build 2016 oznámil Terry Myerson, výkonný viceprezident pro Windows a zařízení, připravovanou výroční aktualizaci Windows 10 (Windows 10 Anniversary Update), která přinese celou řadu inovací ve funkcích jako Windows Ink, Cortana, Windows Hello či v herní oblasti.

Podle akutálních informací systém Windows 10 běží již na více než 270 milionech aktivních zařízení. Mezi hlavní inovace nového updatu budou patřit:

  • Windows Hello přinese biometrické zabezpečení. To se bude týkat aplikací i nového prohlížeče Microsoft Edge. Microsoft Edge je prvním browserem, který nativně podporuje biometrickou autentizaci. Podle průzkumu běžný uživatel využívá přihlášení do 20-30 účtů, a tak není divu, že okolo 80% uživatelů používá jedno heslo pro více přihlášení.
  • Windows Ink umožní pořizovat rukou psané poznámky. Windows Ink je již integrován do prohlížeče i kancelářských aplikací Microsoftu, vývojáři však mohou jednoduše implementovat podporu Windows Ink i do svých aplikací pomocí několika řádek kódu.
  • Vylepšená digitální asistentka Cortana. Update by mělo přiučit Cortanu tak, aby byla více proaktivní. Navíd bude fungovat i při zamčené obrazovce, takže pro pomoc digitální asistentky nebude nutné vždy počítač předem odemknout. K dispozici je také již více než 1000 aplikací pro Cortanu.
  • Unified Windows Platform (UWP) dorazí na Xbox. Ve výsledku bude třeba na Xbox One k dispozici Cortana, která může fungovat jako herní asistentka, která pomůže s výběrem nových her nebo s triky a tipy.

Vedle toho Microsoft představil v univerzální platformě Windows (Windows Universal Platform) řadu dalších novinek a nové nástroje, které umožní vývojářům přenést jejich kód do Windows.

Byl pro vás článek přínosný?