Hlavní navigace

Microsoft couvá od pokusu vyměnit vyhledávač v Chromu (2)

20. 2. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: archiv redakce
Microsoft oznámil, že couvá od svého kritizovaného plánu donutit prohlížeč Google Chrome, aby ve výchozím nastavení používal jeho vyhledávač Bing.

Předchozí díl

Nový prohlížeč Edge od Microsoftu, který je stejně jako Chrome postaven na kódu open-source jádra Chromium (jehož vývoji dominuje Google), využíval Bing ve výchozím nastavení a tak mohl výše uvedené informace hledat a nacházet. Přidáním daného rozšíření do Chromu, a později do Firefoxu, tak Microsoft plánoval dostat uživatele těchto prohlížečů a zároveň Office 365 na úroveň uživatelů používajících Edge.

Zkrátka a dobře měl Microsoft větší zájem na protlačení významnější nové funkce Office 365 (a tedy i řešení Office 365 samotného) než na tom, aby si před změnou výchozího vyhledávače vyžádal povolení od uživatelů.

Reakce na toto oznámení byla rychlá a povětšinou negativní, přičemž o komentáře typu „to jste se zbláznili?“ a „hloupé a blbé“ nebyla nouze. Prakticky každá poznámka k novince spatřená Computerworldem byla negativní a mnoho lidí tento krok přirovnávalo k tzv. „únosu prohlížeče“ (browser hijacking). Spousta uživatelů pak byla toho názoru, že když už Microsoft celý projekt nepošle k ledu, měl by si minimálně předem vyžádat povolení od svých zákazníků.

Podle všeho to vypadá, že Microsoft od svého nápadu na automatickou hromadnou dodávku rozšíření všem uživatelům Office 365 ProPlus běžícím na prohlížečích jiných než Edge ustoupil, a tak vlastně celou iniciativu odpískal.

příloha_ovladnete_sva_data

„Rozšíření prohlížeče Microsoft Search in Bing nebude automaticky implementováno s Office 365 ProPlus,“ napsala společnost v příspěvku na blogu, přičemž dodala, že zaměstnanci podnikových IT oddělení jej budou moci implementovat ručně z administračního centra Microsoft 365. „V blízké době aktivuje Office 365 ProPlus toto rozšíření pouze na zařízení zapojená do AD, a to dokonce i u organizací, které ho aktivovaly dobrovolně,“ pokračoval Microsoft, přičemž odkazoval na Active Directory.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?