Hlavní navigace

Microsoft hlásí půl miliardy zařízení s Windows 10

18. 5. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: news.microsoft.com
Podle nezávislých zdrojů je počítačů s Windows 10 „pouze“ 430 milionů. Cílem do roku 2018 však byla miliarda instalací. Microsoft odůvodňuje opuštění cíle dosáhnout miliardy zařízení s Windows 10 neúspěchem mobilních telefonů.

Podle Satya Nadelly, generálního ředitele společnosti Microsoft, běží operační systém Windows 10 na 500 milionech zařízení. Původně Microsoft plánoval do července 2018 dosáhnout dvojnásobného počtu, ale od svého cíle později ustoupil.

Nadella na vývojářské konferenci Build minulý týden v americkém Seattlu propagoval mezi programátory přednosti Windows 10 a široké instalované základny – 500 milionů zařízení, které jsou na dosah prostřednictvím Windows Store.

Čísla uváděná Microsoftem jsou výrazně vyšší než nejnovější výpočet časopisu Computerworld, který vychází z měření analytické společnosti Net Applications ohledně počtu uživatelů Windows 10 a z údaje o celkovém počtu strojů s operačním systémem Windows, který podle Microsoftu dosahuje 1,5 miliardy. Podíl Windows 10 na všech instalacích Windows na konci dubna činil 28,7 %, tedy zhruba 430 milionů systémů.

Net Applications však počítá pouze osobní počítače, zatímco Microsoft do statistiky zahrnuje i herní konzole Xbox, tablety a nepočetné chytré telefony s Windows.

příloha_ovladnete_sva_data

Microsoft odůvodňuje opuštění cíle dosáhnout miliardy zařízení s Windows 10 neúspěchem mobilních telefonů, jejichž prodej nikdy nedosáhl očekávané výše a firmu stál miliardy dolarů – nejprve kvůli odpisu akvizice Nokie a následně ukončení výroby mobilního hardwaru.

Od chvíle, kdy Microsoft loni ukončil nabídku bezplatného přechodu ze starších verzí, vzrostl počet instalací Windows 10 o 24 %. Vysoký počet strojů s Windows 7 – v dubnu téměř polovina všech PC s Windows – však naznačuje, že mnoho firem zatím na novou verzi nepřešlo.

Byl pro vás článek přínosný?