Hlavní navigace

Microsoft v reklamě srovnal Office 2019 a 365. Hádejte, kdo vyhrál? (2)

18. 2. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Microsoft
Microsoft tento týden podnikl zvláštní krok, v jehož rámci pomluvil svůj vlastní software, když balík Office 2019 v porovnání s Office 365 označil za druhořadý.

Předchozí díl

Office 365 ProPlus – verze předplatného sestávající z desktopových aplikací typu Wordu, Outlooku a Excelu – je na tom úplně jinak. Tyhle aplikace Microsoft neustále doplňuje novými funkcemi; podniky si mohou zvolit, zda chtějí aktualizovat měsíčně nebo dvakrát ročně. Každý měsíc pak dostanou jeden či více balíčků záplat chyb.

Dvojče, které mělo vyřešit úlohu ve Wordu v Office 2019, třikrát poražené na hlavu svým bratrem, si stěžovalo: „To není fér.“ Fakt.

Microsoft to nahrál tak, aby z dvojice stejných aplikací z Office 2019 a Office 365 vždy vyhrála ta druhá. Word, Outlook, Excel a další aplikace z Office 2019 možná mají stejné názvy jako desktopové aplikace v Office 365 ProPlus, ale tyhle dvojice nejsou identické, na rozdíl od dvojčat, která hrála v krátkých PR reklamách Microsoftu.

Jednoduše řečeno, funkce v aplikacích Office 2019 jsou podskupinou toho, co je součástí aplikací Office 365 ProPlus. To kvůli tomu, jak Microsoft svoje věčné Office buduje.

Office 365 ProPlus postupně nabobtnávají o nové funkce a prvky a rozvíjejí se až do určitého bodu – zpravidla tři roky od posledních „věčných“ Office – kdy si Microsoft řekne, že jsou už dostatečně odlišné na to, aby je vydal jako novou verzi. A pak tuhle verzi vloží do balíku, jenž prodává zákazníkům, kteří i nadále raději využívají formu jednorázového nákupu dopředu.

příloha_ovladnete_sva_data

Ačkoliv byly „věčné“ Office 2019 postaveny z již vydaného kódu Office 365 ProPlus, neexistovala žádná záruka, že se všechny funkce druhého zmíněného balíku dostanou do toho prvního. (Nedostaly.) O tom, které prvky ProPlus se dostaly do Office 2019, totiž rozhodoval Microsoft. Nástroje, které měli používat účastníci srovnání dvojčat, se tam zjevně nedostaly. Šlo tak spíše o demonstraci než o realistický test.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?