Hlavní navigace

Microsoft vydal Office 2019 pro Windows a macOS (2)

27. 9. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Microsoft
Redmondský gigant se kromě toho zavázal k tomu, že v budoucnu vydá nástupce, čímž ukončil spekulace o tom, že letošní verze bude poslední, která nebude vyžadovat předplatné.

Předchozí díl

Znevažování věčné licence Office ze strany Microsoftu je stále explicitnější. Spataro pokračuje: „Office 2019 nabízí soubor cenných zlepšení pro zákazníky, kteří nemohou být připojeni ke cloudu nebo dostávat pravidelné aktualizace,“ tvrdí, jako by ani neexistovali zákazníci, kteří raději dávají přednost alternativě k častým feature aktualizacím vydávaným pro ProPlus.

Aplikace Office 2019, jak Spataro taktéž poznamenal, obsahují funkcionality, které jsou uživatelům Office 365 ProPlus již k dispozici, a tak nejsou příliš průlomové. Verze s věčnou licencí byla postavena na výběru některých vylepšení, která byla postupně přidávána k Office 365 od uvedení Office 2016 před třemi lety.

Spataro zároveň Office 2019 přirovnal k verzi Long-term Servicing Channel (LTSC) Windows 10, tedy buildu tohoto operačního systému, u něhož se třeba deset let nemění funkce (je tedy v tomto ohledu statický), přičemž opomněl zmínit, že někteří zákazníci si věčné licence kupují právě z tohoto důvodu. „Nové funkce k Office 365 ProPlus budeme přidávat každý měsíc, včetně inovací v oblastech spolupráce, umělé inteligence (AI), bezpečnosti, a tak dále,“ napal Spataro, opět propagující ProPlus na úkor Office 2019.

I přesto bude Microsoft i nadále nabízet on-premise edice svého kancelářského balíku, slíbil Spataro. „S potěšením potvrzujeme, že se do budoucna zavazujeme k dalšímu on-premise vydání,“ řekl, aniž by nějak konkretizoval časový harmonogram. (Microsoft doposud využíval tříletý cyklus, což znamená, že by nejpravděpodobněji mohl na podzim 2021 vydat „Office 2022“).

V červenci byla ohlášena zdražení Office, která mají vstoupit v platnost zároveň s debutem Office 2019. Ceny za tento balík budou tedy o 10 procent vyšší než u jeho předchůdce, Office 2016, a CAL (licence pro klientský přístup), potřebné pro přístup k informacím na serverech Microsoftu, zdraží mezi 10 a 30 procenty.

příloha_ovladnete_sva_data

Micosoft bude Office 2019 podporovat sedm let, nikoliv deset jako doposud. Podpora balíku tak vyprší 14. října 2025, tedy ve stejný den jako podpora Office 2016.

Zdroj: Computerworld

Byl pro vás článek přínosný?