Hlavní navigace

Mozilla šlape na plyn, doba mezi updaty Firefoxu se zkrátí na polovinu (1)

20. 9. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © HaywireMedia - Fotolia.com
Od verze Firefox 74, která má být uvedena v březnu 2020, budou aktualizace webového prohlížeče probíhat dvakrát rychleji než doposud, tedy každé čtyři týdny.

Mozilla v úterý oznámila, že urychlí vydávání jednotlivých verzí Firefoxu zkrácením intervalu mezi upgrady na pouhé čtyři týdny.

Firefox prochází relativně rychlým tempem uvádění jednotlivých verzí – upgrade probíhá každých šest až osm týdnů – od roku 2011, kdy Mozilla přešla k rychlejšímu harmonogramu, což v té době přišlo jako reakce na tehdy uvedený Chrome od Googlu. Předtím Mozilla mezi jednotlivými aktualizacemi prodlévala až rok i déle.

Nyní bude tato doba zkrácena na pouhé čtyři týdny.

„Upravujeme naše tempo, abychom zvýšili agilitu, a přinesli vám nové funkce rychleji,“ napsali Ritu Kothari a Yan Or, vedoucí týmu správy verzí Firefoxu a vedoucí ředitel integrity produktu, v příspěvku na blogu Mozilla Hacks. . „Dostali jsme mnoho žádostí o uvedení funkcí na trh dříve (a) týmy zabývající se těmito funkcemi pracují stále rychleji a lépe se tak přizpůsobují kratším cyklům vydání.“

Další interval – mezi již existujícím Firefoxem 69 a budoucím Firefoxem 70 – zůstane na úrovni sedmi týdnů, ale další (mezi Firefoxem 70 a 71) bude zkrácen na šest týdnů. (Až do změny tempa měl být původně konečný interval letošního roku sedm týdnů.) Další dvě upgrady na Firefox 72 a 73 se budou konat v lednu a únoru, každý z nich pět týdnů po svém předchůdci. S Firefoxem 74 (naplánovaným na březen) se tempo zrychlí na čtyři týdny, a na této rychlosti zůstane.

příloha_ovladnete_sva_data

Kothari a Or ukázali časový plán plánovaných dat spuštění v rámci nového schématu: tento harmonogram poukazuje na 13 vydání Firefoxu v roce 2020, čili téměř dvojnásobek počtu posledních let. Mozilla provedla v roce 2017 sedm upgradů a dalších sedm v roce 2018; letos je to stejné. V roce 2018 byl průměrný interval mezi aktualizacemi 56 dní, přesně dvojnásobek délky budoucího čtyřtýdenního rozpětí.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?