Hlavní navigace

Multimediální přehrávač VLC vychází jako lokální aplikace pro Chromebooky

22. 12. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: vlc.com
Špičkový přehrávač VLC známý ze stolních počítačů a mobilních zařízení je nyní k dispozici i pro Chromebooky a Chromeboxy jako plnohodnotná lokální aplikace.

VLC, jeden z nejlepších bezplatných přehrávačů mediálních souborů, se objevil ke stažení v Chrome Web Store pro Chromebooky a Chromeboxy založené na „prohlížečovém“ operačním systému Chrome OS.

Chromebooková aplikace VLC podporuje všechny formáty audia a videa jako jiné verze VLC, včetně MKV, DVD ISO souborů a FLAC. Dokáže i streamovat mediální soubory z místních a internetových zdrojů a podporuje titulky, seznamy skladem, zrychlené přehrávání a hardwarově urychlené dekódování. Obsahuje i audio ekvalizér.

Ředitel firmy VideoLAN, Jean-Baptiste Kempf, ve svém blogu prozradil, že se de facto jedná o port verze pro Android s pomocí nástrojů App Runtime pro Chromem které Google letos vydal v beta verzi. Kempf vysvětlil, že vytvořit nativní aplikaci pro Chrome v JavaScriptu by bylo extrémně časově náročné, zatímco port verze pro Android umožnil využít zhruba 95 % kódu.

Nástroje App Runtime zatím nevyužívá mnoho programátorů. Objevilo se je několik málo zajímavých portů z Androidu na Chrome včetně Vine, Evernote a CloudMagic. Google oficiálně nenabízí způsob, jak do Chrome portovat aplikace pro Windows nebo Mac, takže se většině vývojářů  vyplatí psát nativní Chrome aplikace nebo zůstat u webových.

příloha_ovladnete_sva_data

Demo verze VLC pro Chrome OS byla představena již v březnu a není jasné, proč vydání finální verze trvalo dalších 9 měsíců. Přesto VLC varuje, že aplikace může obsahovat chyby a byla odzkoušena pouze na dvou typech notebooků a ne na stolních Chromeboxech.

Vzhledem ke zvěstem o sloučení systémů Chrome OS a Android v příštím roce je možné, že Android Runtime dostane šanci hrát důležitou roli. Pro tuto chvíli mají uživatelé Chromebooků k dispozici výkonný offline přehrávač všech typů multimediálních souborů. Možná i ten přispěje k tomu, aby se operační systém Chrome OS zbavil zažité představy, že bez internetového připojení není k ničemu.

Byl pro vás článek přínosný?