Hlavní navigace

Nejnovější aktualizace Chromu je zaměřena hlavně na bezpečnost a soukromí

1. 6. 2020
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Google, Samsung, IDG
Společnost Google vynechala kvůli pandemii koronaviru verzi 82 svého prohlížeče Chrome, ovšem teď už by zase všechno mělo být tak, jak má.

A tak teď firma uvádí Chrome 83, verzi, která se do značné míry zaměřuje na oblast bezpečnosti a soukromí. Google tentokrát vyplatil na odměnách expertům, kteří mu nahlásili bezpečnostní mezery, celkově 76 tisíc dolarů, přičemž oněch nahlášených (a v Chromu 83 opravených) chyb bylo celkově 38. Pět z nich bylo označeno nálepkou „vysokého“ rizika, což je druhá nejvážnější ze čtyř úrovní hodnocení nebezpečnosti ze strany Googlu. Z celkové částky získal 20 tisíc dolarů za nahlášenou zranitelnost expert Woojin Oh.

Google svůj Chrome aktualizuje každých šest až osm týdnů; předchozí update byl vydán 7. dubna.

Poznámka: V polovině března pozastavil Google uvolňování nových verzí Chromu kvůli pandemii koronaviru a jejímu dopadu na podniky. Chrome 81 byl původně naplánován na 16. března, ale nakonec byl o tři týdny odložen. Verzi 82 Google nakonec přeskočil a 19. května tedy pokračoval s Chromem 83. Další upgrade už standardně ponese název Chrome 84.

Zásadní novinkou je tentokrát seskupování panelů do skupin, tzv. Tab Grouping, tedy funkce, kterou americký gigant už nějakou dobu testoval. Uživatelé díky ní mohou organizovat jednotlivé panely prohlížeče sdružením několika panelů do skupin. Každá skupina je přitom odlišena barevně a názvem a postupně k ní můžete přidávat nové panely a odstraňovat ty dosavadní.

Funkce měla původně debutovat už v únorovém Chromu 80 a následně ve verzi 81, jenže k tomu nedošlo. Verze 83 má už tedy být finální verzí, u které už dojde k implementaci sdružování panelů pro uživatele operačních systémů Chrome OS, Mac, Windows a Linux.

Jenže jak ukázal test Computerworldu, dochází k uvolňování nové funkce pravděpodobně postupně, a nikoliv najednou „pouhou“ aktualizací prohlížeče na verzi 83. Funkci lze ovšem zapnout manuálně, a to zadáním chrome://flags do adresního řádku a následným vyhledáním funkcionality a její aktivací.

Chrome 83 měl zároveň být finálním krokem při automatické aktualizaci oprávněných uživatelů na bezpečnostní funkci DNS-over-HTTPS (DoH). Požadavky DNS (Domain Name Service) od uživatelů, jejichž poskytovatel DNS nabízí tuto obrannou funkci přenosu daného provozu skrze šifrovaná připojení (tedy HTTPS), mají být opět postupně uvolňovány všem uživatelům v průběhu životního cyklu Chromu 83. Seznam DNS poskytovatelů, kteří schopnost DoH nabízejí, je ovšem poměrně krátký, a tak se na funkci nakonec nejspíš může těšit jen málokdo.

K dalším novinkám v oblasti bezpečnosti patří upravená sekce menu nastavení Soukromí a bezpečnost, ale také tzv. Enhanced Safe Browsing Protection, jakási nadstavba nad 13 let starým blocklistem a přidruženým API s názvem Safe Browsing, jenž původně varoval uživatele před směřováním na pravděpodobnými phishingovými stránkami a později byl rozšířen mimo jiné i na stahované soubory.

Hlavní rozdíl u Enhanced spočívá v tom, že tato nová a pokročilejší funkce nebude anonymizovat příchozí data a v důsledku toho bude propojovat jednotlivce s navštívenými specifickými stránkami či dokonce s těmi, o jejichž návštěvu se pokusil. Po přihlášení k Chrom budou tato data dočasně propojena s vaším Účtem Google.

příloha_ovladnete_sva_data

Další drobnou novinkou je pak tzv. Safety Check, kontrola toho, zda prohlížeč není osazen škodlivými rozšířeními, které jsou na černé listině. Či blokování všech cookies třetích stran ve výchozím nastavení ve chvíli, kdy fungujete v anonymním (Inkognito) režimu Chromu.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?