Hlavní navigace

Opravy pro Windows 8 končí

15. 1. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: microsoft.com
Microsoft tento týden vydal celkem 9 aktualizací, které řeší 24 zranitelností v nejběžnějším softwaru. Týkají se Windows, Office, Edge, IE a dalších produktů. Lednové záplaty jsou zároveň poslední pro operační systém Windows 8, který Microsoft tímto přestal podporovat.

Microsoft vydal první letošní várku kriticky důležitých bezpečnostních záplat, které opravují mimo jiné chyby umožňující spuštění škodlivého kódu na dálku v operačním systému Windows, kancelářském balíku MS Office, internetových prohlížečích Edge a Internet Explorer a vývojářských prostředích Silverlight a Visual Basic.

Podle bezpečnostních expertů by měli administrátoři přiřadit nejvyšší prioritu aktualizaci s označením MS16-005, zejména u systémů Windows Vista, 7 a Server 2008. Tato oprava řeší zranitelnost umožňující vzdálené spuštění kódu, která již byla zveřejněna, což zvyšuje pravděpodobnost útoků.

Druhou nejdůležitější aktualizací je MS16-004, která opravuje šest bezpečnostních děr v kancelářském balíku Microsoft Office. Samotný Microsoft ji označuje za kriticky důležitou, což je u Microsoft Office v poslední době poměrně neobvyklé. Týká se opět možnosti spuštění kódu na dálku, a to v MS Office 2007 až 2016 včetně verzí pro Mac a Windows RT.

Vysokou prioritu by měly mít i aktualizace prohlížečů Internet Explorer a (Microsoft Edge MS16-001 a MS16-002), protože opravují zranitelnosti potenciálně zneužitelné prostřednictvím speciálně upravených nebo infikovaných internetových stránek. Pro Internet Explorer verzí 8 a 10 to jsou zároveň poslední aktualizace, které Microsoft vydal, zatímco IE 9 ve Windows Vista a Windows Server 2008 SP2 bude nadále podporovat.

příloha_ovladnete_sva_data

Další opravy se týkají online rozhraní e-mailového klienta Outlook Web Access (MS16-010) a zranitelnosti v prostředí Silverlight (MS16-006), jehož zásuvný modul mohou útočníci využít – a v minulosti již opakovaně využili – ke spuštění škodlivého kódu.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?