Hlavní navigace

Proč přechod Edge na Chromium znamená konec IE (1)

21. 1. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © k-artz - Fotolia.com
Rozhodnutí Microsoftu přejít na open-source jádro Chromium pro svůj prohlížeč Edge by mohlo vést k dřívějšímu ukončení podpory Internet Exploreru (IE), než se původně očekávalo.

Ačkoliv byl IE přidělen „legacy“ status – jsou to tři roky od chvíle, co Microsoft pozastavil vývoj tohoto prohlížeče – společnost slíbila, že pro něj bude distribuovat bezpečnostní aktualizace po celou dobu životnosti kteréhokoliv operačního systému, k němuž bude browser přibalen. „Internet Explorer 11 je poslední velkou verzí Internet Exploreru,“ uvedl Microsoft. „Internet Explorer 11 bude i nadále dostávat bezpečnostní aktualizace a technickou podporu po celou dobu životnosti verze Windows, na níž je nainstalován.“

Protože je IE11 součástí Windows 10, a to zejména statické edice LTSC (Long-term Service Channel), znamenal tento slib, že se Microsoft v podstatě zamotal do „věčné“ podpory. Windows 10 Enterprise LTSC 2019 – verze systému, která debutovala jen před několika měsíci – bude podporována až do 9. ledna 2029, čili odedneška ještě skoro dekádu, a IE11 tedy má dostávat podporu ještě aspoň do tohoto data.

Je ovšem těžké si představit, že by Microsoft dodržel svoji garanci podpory po dalších deset let, zejména ve světle padajícího uživatelského podílu IE mezi prohlížeči. Tento pád přitom nevykazuje žádné známky toho, že by měl skončit. V lednu 2016, když Microsoft donutil uživatele Windows k tomu, aby upgradovali na nejnovější verzi IE podporovanou v jejich operačním systému, měl tenhle prohlížeč „na svědomí“ 48 procent veškeré aktivity ze všech prohlížečů na PC s Windows. V prosinci 2018 ovšem podíl IE spadl pod 10 procent. Z dosavadních čísel se dá usuzovat, že pokud se nic zvláštního nestane, bude mít IE za rok menší než 5procentní uživatelský podíl.

příloha_ovladnete_sva_data

V odpískání podpory IE tak Microsoft nic nezastaví. Nebylo by to poprvé.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?