Hlavní navigace

Proč přechod Edge na Chromium znamená konec IE (2)

22. 1. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: CIO.com
Rozhodnutí Microsoftu přejít na open-source jádro Chromium pro svůj prohlížeč Edge by mohlo vést k dřívějšímu ukončení podpory Internet Exploreru (IE), než se původně očekávalo.

Předchozí díl

Příkaz Microsoftu ze srpna 2014 směrem k uživatelům Windows, aby upgradovali na nejnovější verzi IE, vyškrtl rok podpory z IE7, čtyři roky z IE8 a IE9 a neuvěřitelných sedm let z IE10. Pouze IE11 zůstal nedotčen.

Rozhodnutí bylo bezprecedentní v tom ohledu, že žádný tvůrce prohlížečů nikdy předtím nenutil svoje uživatele, aby se vzdali browseru, kterému ještě nevydržela podpora. Uživatelé samozřejmě protestovali, ale většina z nich se podřídila. V prosinci tvořil IE11 tři čtvrtiny uživatelské základny IE jako celku. (Trochu negativem pro Microsoft byla výměna stovek milionů nainstalovaných kopií IE za Chrome.)

Ve skutečnosti Microsoft z ustupování od podpory učinil pomalu pravidlo, a to se týká i Windows. Na počátku roku 2016 společnost oznámila, že PC běžící na nejnovějších čipech od Intelu a AMD nebudou podporovány Windows 7 a Windows 8.1, čímž bylo v podstatě zamezeno možnosti plného využití těchto operačních systémů celá léta předtím, než jim měla být ukončena podpora.

Nebylo by tedy radikálním krokem, kdyby se Microsoft rozhodl, že IE už nemá právo na život. Bezprostřední a brzké ukončení podpory pro IE11 by mohl oznámit s využitím některých odůvodnění, které vypustil v roce 2014, když ukončil podporu prohlížeče, a v roce 2016 v případě Windows 7 a 8.1.

příloha_ovladnete_sva_data

„Zastaralé prohlížeče představují velkou výzvu pro udržení bezpečnějšího a zabezpečenějšího webového ekosystému, neboť moderní webové prohlížeče mají lepší bezpečnostní ochranu,“ tvrdil jeden marketingový představitel Microsoftu v srpnu 2014, aby vysvětlil, proč jeho zaměstnavatel brzy utne starší verze.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?