Hlavní navigace

Telegram má potíže, protože nechce sdílet šifrovací klíče s ruskými vládními agenturami

19. 4. 2018
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © James Steidl - Fotolia.com
Je třeba říct, že vztahy Ruska a Západu nejsou v současnosti úplně vřelé. I přesto země formálně žádá společnosti Google a Apple, aby odstranily aplikaci Telegram ze svých příslušných obchodů s aplikacemi.

Dlouhodobá právní bitva mezi státním telekomunikačním regulátorem Roskomnadzor a šifrovanou chatovací aplikací dosáhla vrcholu v uplynulém týdnu, kdy soud nařídil zablokování Telegramu v Rusku.

Dojít k rozhodnutí trvalo soudu údajně jen 18 minut a finální rozsudek je důsledkem odmítnutí majitelů aplikace sdílet své šifrovací klíče s vládními agenturami, jako je Federální bezpečnostní služba (FSB) a tak jim vlastně umožnit přístup ke zprávám uživatelů. Telegram na svou obranu tvrdí, že služba je koncipovaná tak, že k šifrovacím klíčům nemají přístup ani ti, co ji vyvíjeli.

Telegram se zákaz pokusil obejít tím, že část svého provozu přesunul na servery AWS a Google Cloud. Roskomnadzor však zareagoval tak, že zablokoval více než 1,8 milionu IP adres, patřících těmto technologickým gigantům (sic!). Tímto krokem však regulátor zablokoval také různé legitimní služby, včetně on-line her, mobilních aplikací a kryptoměnových služeb. Podobná situace nastala, když Roskomnadzor nařídil ISP, aby zablokovali 15 milionů IP adres za účelem shození aplikace Zello. Situace došla až tak daleko, že Amazon, kterému většina těchto IP adres patřila, požádal Zello, aby přestalo používat jeho servery.

Roskomnadzor doufá, že dalšímu stahování Telegramu částečně zabrání tak, že požádá firmy Apple a Google, aby ze svých regionálních app storů odstranily všechny příbuzné aplikace. Ani jedna ze společností tento požadavek nekomentovala, a tak není jasné, zda s ním souhlasí – nebo zda bude čelit případným důsledkům za nevyhovění požadavkům vlády.

Někteří ruští uživatelé Telegramu, včetně členů vládních úřadů, zákaz obcházejí tak, že používají VPN. Ovšem šéf Roskomnadzoru Alexandr Žarov se nechal slyšet, že budou blokovat i virtuální privátní sítě, u nichž se zjistí, že umožňují připojování uživatelů k zakázaným službám.

příloha_ovladnete_sva_data

Zdroj: Techspot.com

 

Byl pro vás článek přínosný?