Hlavní navigace

Skončí Mnichov s Linuxem a vrátí se k Windows?

19. 8. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © julien tromeur - Fotolia.com
Bavorská metropole přešla na Linux před deseti lety, nyní uvažuje o návratu opět k Microsoftu.

Mnichov byl prvním velkoměstem světa, který z desktopu vymetl Windows a rozhodl se pro open source řešení. Ve spolupráci s firmami SuSe a IBM postupně převedli na linuxové řešení na 15 tisíc municipálních počítačů. Aby nové řešení splnilo všechny požadavky, byla pro Mnichov vytvořena specifická distribuce s celekm vtipným názvem LiMux.

Nyní po více než deseti letech nastává bilance. Zástupce primátora Josef Schmit brojí za návrat k operačnímu systému Windows a tvrdí, že 80% zaměstnanců města, kteří mají na desktopu LiMux, tím trpí. Navrhuje, aby město sestavilo panel odborníků, kteří by se možnému návratu zpět k produktům Microsoft vyjádřili. Inciativu města na poli open source kritizoval ostatně i sám primátor Dieter Reiner. Ten tvrdí, že použité technologie zaostávají za těmi od Microsoftu a mohou způsobit řadu problémů s kompatibilitou. Schmidt jde dokonce tak daleko, že tvrdí, že celý přechod na linux byl již po počátku politickým rozhodnutím.

Jedná se ovšem o zajímavý obrat. Ještě před několika měsíci vydala radnice zprávu, ve které uvedla, že transformace na LiMux je kompletně dokočená a že uspořila za celou dobu miliony eur. Dokonce byla připravena přejít na open source groupwarové řešení od společnosti Kolab Systems.

Zdroj: IDG News Service

příloha_ovladnete_sva_data

Čtěte také:
→ Británie zavádí otevřený formát dokumentů jako standard
Britská státní správa přechází na otevřený formát dokumentů ODF pro komunikaci s občany a dodavateli.
→ Čína vydala zákaz používání Windows 8 na vládních počítačích
Opatření může souviset i s nedávným ukončením podpory Windows XP. Omezení nákupu nových licencí by mohlo působit jako páka na Microsoft.

G+

Byl pro vás článek přínosný?