Hlavní navigace

Smartsheet: tabulkový procesor pro projektový management

7. 12. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Computerworld
Co se týče konkurence, stojí Smartsheet proti oblíbeným nástrojům pro správu úkolů (task management), jako jsou Asana či Trello.

Od svého opětovného uvedení rostla tato cloudová aplikace poměrně rychle. Jak funguje a proč se jí tak daří, na to se podíváme v tomto článku.

Hlavní snahou tvůrců Smartsheetu je jednoduchost používání pro různé typy zaměstnanců. Nástroj byl uveden už v roce 2006, ale významnější klientelu (co do počtu i prestiže) si začal získávat po redesignu v roce 2010, při němž bylo osekáno výrazné množství funkcí.

V dnešní době využívá aplikaci více než 70 tisíc společností včetně poloviny žebříčku Fortune 500; k zákazníkům patří i Google, Netflix či americká administrativa.

Ředitel výzkumu společnosti 451 Research Chris Marsh tvrdí, že úspěch aplikace stojí na tom, že je praktická a líbivá pro širokou škálu podnikových uživatelů, hlavně projektových manažerů. V překladu to znamená především kombinaci důvěrně známého tabulkového procesoru s bohatšími schopnostmi pro řízení práce i spolupráci.

Jejími hlavními konkurenty jsou široce používané produkty pro task management jako Asana a Trello.

Ačkoliv Smartsheet oplývá jistou podobností s tradičnějšími aplikacemi pro produktový management, je součástí nové generace vznikajících nástrojů pro řízení práce, k nimž patří i Clarizen, Workfront, Asana, Planview’s Projectplace, Wrike a další.

Jeho jádrem je jednodušší uživatelské rozhraní, které se točí okolo „listů“ podobných tabulkám v Excelu, který je samotný dlouhodobě využíván pro řízení projektů, nicméně u těch složitějších se ukazuje jako těžkopádný a příliš komplikovaný.

Existuje několik způsobů, jak ve Smartsheetu sledovat pokrok a stav prjektů. Společnost loni dodala nástěnky Kanban, které jsou podobné těm, jež využívá Trello ve svém kartovém náhledu (Card View); úkoly lze spravovat také z kalendáře aplikace.

příloha_ovladnete_sva_data

Další funkcionality Smartsheetu jsou určeny k mapování práce na vyšší úrovni. Například v roce 2016 byl v rámci aplikace uveden vizualizační dashboard, tedy jakási „přístrojová deska“ s názvem Sight, který podnikům umožňuje nahlížet do aktuálního stavu důležitých projektů, termínů a cílů, na nichž pracují jednotlivé týmy.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?