Hlavní navigace

Statistiky webových prohlížečů: Firefoxu znovu padá podíl (2)

11. 7. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Techspot.com
Prohlížeč od Mozilly v červnu pokračoval v sešupu, a dokonce i mocný Chrome zaváhal. A to ve prospěch Edge od Microsoftu, který dosáhl nejvyššího podílu za celou svoji existenci.

Předchozí díl

Zatímco Mozilla o svůj uživatelský podíl přicházela, Microsoft ho získával.

Kombinovaný uživatelský podíl Internet Exploreru (IE) a Edge rostl o tři desetiny procentního bodu na 13,3 %. Podíl navíc však nezvrátil celkový trend Microsoftu, který byl negativní už dávno předtím, než se do sedla výkonného ředitele vyšvihl Satya Nadella. IE a Edge přišly v uplynulých 12 měsících souhrnně o 3,1 bodu.

Pád uživatelského podílu má na svědomí IE, starý prohlížeč Microsoftu, kterému jeho tvůrci sice dodávají pravidelné měsíční bezpečnostní aktualizace, ale už mu nepřidávají nové funkce. V uplynulém roce přišel IE o 4,9 procentního bodu, naopak Edge za stejné období získal 1,9 bodu.

V červnu na IE běželo jen 8,3 % uživatelů Windows, což je pro tento ikonický prohlížeč rekordně nízké číslo. Při udržení 12měsíčního průměru bude IE do dvou let minulostí. Což je ale nepravděpodobné, protože i v červenci 2021 tuhle aplikaci bude stále někdo využívat. Jenže to, že IE nakonec dříve nebo později odejde do věčných lovišť, je pravda.

příloha_ovladnete_sva_data

Uživatelský podíl Edge na všech osobních počítačích rostl v červnu o sedm desetin procentního bodu a měsíc tak zakončil na šesti procentech. Což je pro výchozí prohlížeč Windows 10 rekordně vysoké číslo. Edge v uplynulém měsíci tvořil odhadem 13,2 % veškeré surfovací aktivity na Windows 10, což je oproti květnu růst o 1,5 bodu a vrchol tohoto způsobu měření od dubna 2018.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?