Hlavní navigace

Statistiky webových prohlížečů – opět propad Microsoftu (1)

10. 4. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: © k-artz - Fotolia.com
Po krátké pauze z počátku tohoto roku se prohlížeče od Microsoftu dostaly zpátky do očekávaného propadu.

Podle kalifornské společnosti Net Applications spadl kombinovaný podíl Internet Exploreru (IE) a Edge o půl procentního bodu na 12,5 procenta. Pokles zcela vymazal únorový nárůst. Březnový propad lze přičítat IE, který ve sledovaném období přišel o devět desetin procentního bodu a měsíc zakončil na 7,3 %, což je nové minimum. Edge pak rostl o 0,4 procentního bodu na 5,2 %, což je nejvyšší úroveň od srpna 2017.

Rozdíl mezi IE a Edge – mírně nad 2 procentními body – byl nejmenším rozdílem všech dob, což předznamenává nevyhnutelný pád IE do propadliště dějin.

Je zajímavé, že propad IE nebyl spojen s poklesem Windows, neboť tenhle operační systém naopak zaznamenal jeden ze svých relativně výjimečných nárůstů. Což ale mimo jiné znamená, že uživatelský podíl IE na všech PC s Windows – což je mnohem přesnější měřítko pozice tohoto prohlížeče, neboť IE spustíte jen právě ve Windows – poklesl v březnu o plný procentní bod na 8,4 %.

IE je ale zvláštní případ, neboť Microsoft už zastavil jeho vývoj a udržuje jej už jenom převážně kvůli podnikovým zákazníkům, kteří jej potřebují pro spouštění zastaralých webových aplikací a prohlížení intranetových stránek zamrzlých v čase.

příloha_ovladnete_sva_data

Před rokem tvořil podíl IE téměř dvojnásobek podílu z března 2019. Jenže tenhle starý prohlížeč spadl pod dvoucifernou laťku už v prosinci a od té doby se nevzpamatoval. Což znamená, že i když Microsoft slíbil, že IE11 bude podporovat až do konce časů, snadno se může stát, že svůj slib do budoucna přehodnotí.

Pokračování

Byl pro vás článek přínosný?