Hlavní navigace

Statistiky webových prohlížečů – opět propad Microsoftu (2)

11. 4. 2019
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: CIO.com
Po krátké pauze z počátku tohoto roku se prohlížeče od Microsoftu dostaly zpátky do očekávaného propadu.

Předchozí díl

Pokud jde o Edge, ten sice na uživatelském podílu získal, ale nakonec stejně stagnoval na místě.

To proto, že jeho čtyři desetiny procentního bodu byly vykoupeny 3,3bodovým nárůstem Windows 10, a tak podíl Edge na všech strojích s Windows 10 zůstal na 11,9 %, což je stejně jako v únoru.

Jinými slovy, přestože uživatelský podíl Edge papírově rostl, mohl za to nárůst podílu Windows 10, nikoliv náhlý nárůst nadšení ze strany uživatelů tohoto ne úplně oblíbeného prohlížeče. Ke jeho cti je ovšem nutné uvést, že jeho podíl mezi PC s Windows 10 alespoň neklesal, což mívá ve (zlo)zvyku.

Edge tak, jak ho známe, je v podstatě mrtvým prohlížečem, což uznal i Microsoft, který se zavázal, že zcela překope jeho jádro a postaví ho na open-source platformě Chromium, na které běží třeba Chrome, Opera a další prohlížeče. Jenže Microsoft potřebuje svůj prohlížeč udržet naživu minimálně do té doby, než se tenhle přechod uskuteční; jestliže důležitost softwaru Edge u uživatelů Windows 10 klesne ještě pod současnou úroveň, jak si udrží svoji pozici v době, kdy bude víceméně jen klonem Chromu?

Pokud jde o Firefox, ten utrpěl druhou ztrátu v řadě a březen zakončil s podílem 9,3 % při ztrátě desetiny procentního bodu. Na dané úrovni byl prohlížeč od Mozilly v říjnu 2018.

Tohle řešení víceméně stagnuje, jako by se nedokázalo rozhodnout, jestli v daném měsíci půjde nahoru nebo dolů. Víceméně se ustálilo na pozici, která pro jeho tvůrce není příliš povzbuzující, ale zároveň není tak depresivní na to, aby se ho jeho fanoušci hromadně vzdávali.

příloha_ovladnete_sva_data

Uživatelský podíl Firefoxu byl pod úrovní deseti procent v deseti z uplynulých 12 měsíců. Průměrný měsíční uživatelský podíl ve sledovaném období byl 9,6 %, medián pak 9,7 %. Tato čísla znamenají, že předpovědi Computerworldu hovoří o stagnaci minimálně do počátku roku 2020. V tomto období by podíl Firefoxu neměl poklesnout pod 8 procent.

Zdroj: Computerworld.com

Byl pro vás článek přínosný?