Hlavní navigace

Uživatelé jako pokusní králíci: Facebook úmyslně „shodil“ svoji aplikaci pro Android, aby vyzkoušel jejich loajalitu

8. 1. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: IDG News
Pokus byl součástí krizového plánování pro případ, že by mobilní aplikace Facebooku byla vyřazena z Google Play Store.

Možná je něco pravdy na tvrzení, že pokud dostáváte něco zadarmo, sami jste zbožím.

Podle dostupných zpráv se přesně takto zachoval Facebook vůči vybrané (a relativně malé) skupině svých uživatelů, jimž úmyslně způsobil pád aplikace pro Android, aby vyzkoušel, zda budou sociální síť užívat i nadále.

Tato konkrétní událost se odehrála před několika lety a byla součástí krizového plánování Facebooku pro případ, že by nemohl nadále nabízet svoji aplikaci pro systém Android v obchodu Google Play Store. Průzkum ukázal, že uživatelé neváhali užívat namísto aplikace mobilní verzi internetových stránek, aby se k Facebooku dostali.

Google údajně hrozil, že aplikaci Facebook z Play Store odstraní kvůli porušování pravidel. Zároveň se chtěl Facebook připravit na úplné opuštění Google Play, pokud by se pravidla pro mikroplatby za služby stala příliš svazující.

ICTrocenka

Asi jen málokdo kvůli takovému experimentu s oblíbenou službou skoncuje, což nic nemění na jeho podlosti. K veškerým sociologickým pokusům na lidech je nutný souhlas zkoumaných subjektů, což by v tomto případě mělo platit i o uživatelích Facebooku. Nelze však očekávat, že aplikace Facebooku zmizí ze scény. Google a Facebook se vzájemně příliš potřebují, než aby si nechaly kazit byznys drobnými neshodami.

Zdroj: IDG News Service

Byl pro vás článek přínosný?